OBOS Eiendomsmeglere-skilt på en gressplen

Du kan tjene på at boligmarkedet kjølner

Er du blant dem som skal kjøpe deg en større bolig? Da vil du sannsynligvis tjene på at boligmarkedet blir litt mindre hett, selv om du skal selge samtidig.

Nordmenn og resten av verden har denne våren vært vitne til noen uker vi sannsynligvis aldri vil glemme, og som vil gå rett inn i historiebøkene.

Hvordan vi kommer ut på den andre siden, er det ingen som ennå vet. Men én ting vet vi: Vi kommer fremdeles til å kjøpe og selge bolig, for bolig er et primærbehov. På samme måte som vi trenger mat, klær og medisiner, må vi også ha et sted å bo. Vi kommer til å få behov for større bolig, mindre bolig eller bolig på et annet sted enn før. Og da må vi nødvendigvis kjøpe og selge.

I perioder der folk kjenner på en økonomisk usikkerhet, forsvinner mange av boligkjøperne som er ute etter bolig nummer to, enten det er til utleie eller som egen fritidsbolig. 

Fremdeles gode budrunder

– Men også nå i mars, med nesten hele Norge på hjemmekontor, har vi gjennomført budrunde etter budrunde hos oss. Kanskje litt overraskende for noen, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder for OBOS Eiendomsmeglere. – Mens totalmarkedet har gått noe ned så har vi klart å selge like mange boliger i mars 2020 som i mars 2019.

Digitale boligvisninger

Kunder har tatt kontakt for å få råd om hva de bør gjøre. Selge og kjøpe nå, eller vente? Mange blir også usikre på hvordan en visning kan gjennomføres samtidig som alle smitterestriksjonene overholdes.

 – Noen er i en situasjon der de allerede har kjøpt, og ønsker råd om når det er lurt å legge ut sin gamle bolig for salg – og ikke minst hvordan. Det er jo noen forholdsregler å ta i disse tider, sier Skjølberg.

Han forteller om gode relasjoner til både selgere og potensielle boligkjøpere, om visninger som gjennomføres digitalt og om hvordan meglere setter av tid til å kunne ta inn én og én person til visning.

Kjøpe eller selge først?

Det vanligste er å kjøpe først og selge etterpå. Først etter at ny drømmebolig er i boks ønsker man å sette i gang med å få solgt sin gamle. Nå kan det hende at noen må selge først.

– Vi anbefaler fortsatt å handle bolig i den rekkefølgen – kjøpe først og så selge, for å sikre at man har et sted å bo gjennom hele perioden. Men i disse tider kan noen oppleve at banken krever at du selger før du kjøper for å kunne innvilge deg lån. Da anbefaler vi at du prøver å gjøre begge deler parallelt, altså både se etter ny bolig og samtidig klargjøre den gamle for salg.

Mange har hatt stort hell med å kontakte eiendomsmegler tidlig for å få oversikt over boliger som kommer for salg, men som ennå ikke er lagt ut i markedet.

Du kan tjene på dårlige tider i boligmarkedet

Både antall boliger som legges ut for salg og interessen for å legge inn et bud vil nok gå noe ned denne våren, dermed bremses også prisveksten.

– Det er det faktisk mange som vil tjene på, mener Skjølberg. – Det gjelder særlig dem som kjøper en dyrere bolig enn den de selger, slik mange gjør. Historisk sett er det nemlig de som kjøper seg opp i størrelse eller standard som gjør de mest lønnsomme boligkjøpene i «dårlige tider».

Det skyldes at man ofte kjøper og selger i samme marked. En eventuell prisnedgang, eller fravær av prisoppgang, vil utgjøre et større beløp på en i utgangspunktet dyrere bolig. I tillegg, med rolige budrunder, kan du gjøre et godt kjøp som vil spare deg for penger du ellers ville måttet punge ut med for å kuppe drømmeboligen i en het budrunde. Beløpet du da sparer vil nesten uten unntak være høyere enn det du «taper» på den boligen du skal selge.

 

Til toppen