Nye regler for markedsføring av boligareal

Gamle begrep som P-rom og S-rom fases ut i 2024. Nå skal boligens areal deles opp i helt nye kategorier. Dette må du vite om de nye arealbegrepene når du skal selge boligen din.

Standard Norge introduserte den nye standarden for arealbegrep 1. november 2024, og den trådte i kraft på nyåret.

Kort oppsummert skal boligers areal fortsatt oppgis i bruksareal (BRA), men de nye underbegrepene skal nå gjøre det lettere å se hvilke areal det faktisk er snakk om.

– P-rom og S-rom har vært en omdiskutert standard, for hva er egentlig et primærrom og hva er et sekundærrom? Det handler om hvilke rom som er naturlig å oppholde seg i, men det kan endre seg i takt med oppussinger og dermed fort bli misvisende, forklarer Irene Tørlen, fagsjef i OBOS Eiendomsmeglere.

 

Irene Tørlen foran en sti omgitt av trær og busker

 

De nye begrepene

For å unngå slike misforståelser, er det en rekke nye underbegrep som viser hvordan arealene på en bolig skal opplyses:

  • Internt bruksareal (BRA-i) er areal innenfor omsluttende vegger. Det gjelder for eksempel stue, soverom, kjøkken, entre, bad, innvendig bod og rom som forbinder disse.
  • Eksternt bruksareal (BRA-e) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet.
  • Innglasset balkong (BRA-b) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten.
  • Terrasse- og balkongareal (TBA) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten.

– Det er nå mulig å oppgi areal med lav takhøyde (ALH) og gulvareal (GUA). I gammel målestandard hadde man ikke spesifisert disse arealene som jo fortsatt kan gi boverdi. Har du et loft på eksempelvis 68 kvadrat GUA, hvor 40 kvadrat er under lav himlinghøyde, kan du nå oppgi disse 40 kvadratmeternde under merkelappen ALH, forteller Tørlen. 

Les om flere begreper i Boligordboka

 

Illustrasjon av en boligtegning som viser areal.

 

En periode med overlapp

Selv om de nye reglene for markedsføring av arealbegrep trådte i kraft 1. januar 2024, kan du fortsatt finne boliger som er oppgitt med P-rom og S-rom. 

Kort oppsummert gjelder den nye standarden for alle boliger som blir markedsført for første gang etter 1. januar, mens boliger som er blitt markedsført før dette fortsatt kan bruke den gamle standarden.

– Grunnen er at den nye standarden ikke har tilbakevirkende kraft. For boliger som er markedsført før 1. januar 2024, gjaldt jo den gamle standarden med P-rom og S-rom. Det er derfor gitt en overgangsperiode på seks måneder for slike boliger, utdyper Tørlen.

Med andre ord kan du snuble over både P-rom og S-rom og den nye BRA-standarden fram til 1. juli 2024.

Det er også viktig å merke seg at den nye inndelingen med BRA-i, BRA-e og så videre, ikke påvirker størrelsen eller prisen på boligen. Du vil hverken miste eller få areal, det totale arealet vil være det samme. Det er som nevnt kun en tydeliggjøring av hvilke areal du rår over i boligen. 

Få hjelp med boligsalget

Hvordan det skal markedsføres

I henhold til den gamle standarden ble P-rom frontet på annonser, slik a man må inn i selve annonsen for å se arealet med innvendige boder.

Med den nye standarden vil BRA-i frontes og umiddelbart gi deg et riktigere bilde av boligens størrelse. BRA-i gjengir som nevnt både beboelsesrom og boder i boligen, med andre ord alle rom innenfor inngangsdøren.

Dette er dermed begrepene du møter i boligannonser framover:

  • Boligens bruksareal (BRA) for hver etasje (BRA-i, BRA-e og BRA-b).
  • Summen av bruksarealet for hele boligen (BRA).
  • Summen av internt bruksareal (BRA-i).
  • Summen av arealer utenfor boenheten (BRA-e).
  • Summen av arealer for innglasset balkong (BRA-b) dersom aktuelt.
  • Summen av arealer for terrasser og balkonger (TBA) dersom akuelt.
  • Andelen areal med lav takhøyde (ALH) mot størrelsen på gulvarealet (GUA) dersom aktuelt.

Les mer om salg av bolig