Foto av Sander.

Sander fikk endelig råd til egen bolig i Oslo med OBOS Bostart

Høye boligpriser i Oslo gjør at mange ikke får kjøpt egen bolig. For studenten Sander ble OBOS Bostart redningen.

Da Sander Mikalsen fikk plass på sykepleierstudiet i 2019, pakket han sammen sakene og flyttet fra Florø til Oslo. Umiddelbart ble bolig et tema.

– Jeg hadde én måned på å finne meg bolig før studiestart, så jeg endte opp i et knøttlite kollektiv i Osterhaus gate i sentrum. Det var tre soverom. Eieren bodde på det ene soverommet og jeg på et annet. Det tredje ble leid ut til Airbnb-gjester, forteller en lattermild Sander.

– Det var ikke noen drømmesituasjon, men jeg måtte ha et sted å bo.

Det å kjøpe bolig var ikke engang i tankene hans.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt noe på å kjøpe, for jeg hadde hørt at det var så å si umulig i Oslo. Kanskje en studioleilighet, men de er jo rådyre, de også. I Florø får man jo nesten et hus for samme prisen.

Sander i sin lille leilighet sett overfra.

 

– Ufattelig dyrt

Sander kom seg etter hvert ut av kollektivet og leier i dag en privat studentbolig i Bjørvika. En ettromsleilighet – med stue, kjøkken og soverom i ett. Det har sine ulemper.

– Jeg har verken oppvaskmaskin eller ordentlig med lagringsplass. Jeg har en seng som også fungerer som sofa, og et bord som både er spisebord og skuffeseksjon.

– Og så er det jo ufattelig dyrt. 8000 kroner er nesten hele studiestipendet. Jeg kan velge denne leiligheten fordi jeg har råd til det, siden jeg har en trygg jobb ved siden av studiene. Men det er et problem når kontoen er tom etter at husleien er betalt, sier han.

Sander begynte tidlig å se seg om etter andre muligheter, og for å kjøpe sin første bolig. Men som en framtidig sykepleier taler statistikken ikke i hans favør.

 

– Hadde ikke gått uten OBOS Bostart

Boligprisene stiger til værs og mange sliter med å komme seg inn på boligmarkedet – selv om mange har full jobb med vanlig inntekt. I dag har en sykepleier råd til fire av hundre boliger i Oslo. Og uten OBOS Bostart ville Sander sannsynligvis ikke fått kjøpt bolig med det første.

I februar 2022 flyttet han inn på Ulven i Oslo – i sin egen leilighet.

– Jeg synes prosjektet på Ulven så veldig spennende ut og meldte interesse av ren nysgjerrighet. Da jeg gikk på visning og fant ut om OBOS Bostart, gikk det opp for meg at jeg faktisk kunne klare dette.

– Jeg kommer til å betale 1000 kroner mindre i måneden enn jeg gjør nå. For en helt ny bolig, og pengene går jo dessuten tilbake til meg, avslutter Sander.

Dette er OBOS Bostart

  1. illustrasjon av et nøkkelknippe

    Med OBOS Bostart kjøper du boligen til en lavere pris enn ordinær markedspris. Du eier likevel hele boligen.

  2. Illustrasjon av et kakediagram

    I bytte har OBOS rett til å kjøpe tilbake boligen hvis du skal selge – og salgsomkostningene betaler du til OBOS.

  3. Illustrasjon av mange gullmynter stablet oppå hverandre

    Er det en prisøkning i boligmarkedet er det du som får overskuddet.