Forkjøpsrett på OBOS-boliger

Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på alle bruktboliger fra OBOS. Etter en budrunde kan du kjøpe boligen til den prisen som ble akseptert av selger.

Slik bruker du forkjøpsretten

  1. Sjekk OBOS-medlemskapet ditt

    For å ha forkjøpsrett på bruktbolig fra OBOS, må du være medlem og ha betalt kontingenten for medlemskapet. Dette kan du enkelt sjekke på Min side.

  2. Skaff dokumentasjon på finansiering

    Når du skal kjøpe en bolig, må du dokumentere hvordan du skal finansiere hele kjøpesummen – både lån og egenkapital. Dette kan for eksempel være finansieringsbevis, kontoutskrift eller dokumentasjon på mellomfinansiering. Husk å alltid ha oppdatert dokumentasjonen.

  3. Meld forkjøp innen fristen

    Alle bruktboliger fra OBOS har en frist for å melde forkjøp, såkalt meldefrist. Meldefristen finner du på våre nettsider eller i OBOS-appen på hver enkelt bolig. Det er også her du fyller ut skjemaet for å melde forkjøp med dokumentasjon på finansiering.

    Du kan melde forkjøp på så mange boliger du vil – det er ikke bindende og du må ikke betale noe før du kjøper! 

  4. Fristen for forkjøp har utløpt

    Når meldefristen har utløpt og siste bud er akseptert av selger, vil de som har vært medlem lengst bli kontaktet først, også om det er intern forkjøpsrett i borettslaget. Takker førstemann nei, så kontaktes nestemann på listen – helt fram noen takker ja eller alle har takket nei. Husk at du også kan bruke forkjøpsretten din om du har lagt inn bud før meldefristen og vinner budrunden.

    Hvis du blir kontaktet, får du tilbud om å kjøpe boligen til de vilkårene som ble akseptert av selger i budrunden. Så bruk ventetiden godt til å bestem deg om du vil kjøpe eller ikke.

  5. Du takker ja og kjøper boligen

    Når du takker ja til tilbudet, er det like bindende som et vanlig boligkjøp. Da tar du over kjøpekontraken mellom den opprinnelige kjøperen og selger – inkludert avtalt pris og overtakelsesdato. Overtakelsesdato og lignende kan ikke endres, med mindre selger sier ja til det.

    Når du bruker forkjøpsretten din vil den fryses i ett år. Det betyr at du ikke kan bruke medlemskapet ditt til å kjøp en ny OBOS-bolig de neste 12 månedene. Så fort året er gått, har du forkjøpsretten din tilbake.

illustrasjon av en grønn ropert

Ikke funnet en bolig ennå?

Hvis du er på jakt etter en bolig i et spesifikt område, kan det være en god idé å abonnere på et søk så du får varsel hver gang det kommer en ny bolig. Dette kan du gjøre både på nettsiden eller i OBOS-appen.

Dette er meldefrist

Dette er meldefrist

Alle bruktboliger fra OBOS har en frist for å melde forkjøp, såkalt meldefrist. Denne fristen kan settes før eller etter en budrunde. Det er viktig at du melder forkjøp før fristen hvis du vil bruke forkjøpsretten din. Hvis meldefristen er satt før budrunden, melder du forkjøp basert på prisantydning. Etter at budrunden er avsluttet, får du vite eksakt pris og kan ta stilling til om du fortsatt ønsker boligen. Den med lengst ansiennitet blir kontakt først og får tilbud om å kjøpe boligen. Hvis meldefristen er satt etter budrunden, vet du akkurat hvor mye boligen koster og kan melde forkjøp basert på dette. Etter at meldefristen har utløpt, avklares forkjøpsretten ofte neste virkedag

Lang ansiennitet i familien?

Lang ansiennitet i familien?

Har noen i familien din lang ansiennitet, kan dere bytte eller overføre ansienniteten. Når du har funnet drømmeboligen din, kan ansienniteten til din far, bestemor eller nær familie gjøre at du kommer lengre fram, eller til og med først, i køen.

Overfør og bytt ansiennitet
Illustrasjon av to blå snakkebobler.

Finner du ikke svar på det du lurer på?

Vi hjelper deg gjerne! Du finner kontaktinformasjonen til prosjektselgeren eller megleren på nettsiden til hver enkelt bolig.