Foto av megler Asbjørn Myrstøl som smiler til kameraet.

6 gulltips til budrunden

Det er ikke alltid like enkelt å kapre drømmeboligen. Her er meglerens beste tips som kan gi deg en fordel inn i din neste budrunde.

– Budrunder i Norge følger klassisk auksjonsprinsipp. Du og de andre budgiverne byr over hverandre til den med høyeste bud vinner og får kjøpe boligen, uavhengig om det var du som la inn første bud eller ei, forteller Asbjørn Myrstøl i OBOS Eiendomsmeglere. Han har gjennomført over 1500 budrunder i sin lange karriere.

Prinsippene bak en budrunde er ganske enkle, men det er ikke alltid like lett å komme seirende ut.

Her er Myrstøl sine beste tips til budrunden:

1. Tør å satse med budene dine

Mange hever budene lite i håp om at folk faller av, men dette er en måte å dra med seg hele feltet på. Alle tror at de nesten er i mål, og de færreste vil da gi seg.

– Budgiving er en svært godt regulert del av en bolighandel, men å vinne en budrunde krever at du tør å satse med budene dine. Har du lyst på en vare, så venter du ikke til alle andre også har det. Da blir prisen høyere. Budrunder er en mental reise, så litt hard taktikk kan fort gjøre et større utslag enn mange små.

2. Vær nysgjerrig og prat med megler

Man vet ofte lite om hvem eller hvor mange man konkurrerer mot i en budrunde, men enkelte tommelfingerregler er verdt å lære seg.

– Spør alltid megleren om hvor mange som var på visning, hvor mange som byr og hvilken plass du har i forkjøpsrettkøen. Å stille disse spørsmålene kan fort gi deg bedre kort på hånden inn i en eventuell budrunde.

Skal du selge? Våre meglere kan hjelpe deg med boligsalget og budrunder →

3. Tilpass strategien din

Det er lurt å tilpasse strategien basert på type leilighet du skal by på. Mindre leiligheter har ofte flere budgivere siden flere har råd til prisantydningen. For å gjøre et utslag her må du tørre å satse med budene dine.

Med større boliger opplever man oftere at andre interessenter prøver å kuppe budrunden og komme med lukkede bud. Da konkurrerer du mot erfarne budgivere, og det er vanlig med større hopp per bud.

4. Unngå forbehold i budene dine

Som budgiver kan du legge inn bud med forbehold om blant annet sein eller tidlig overtakelse, eller at enkelte møbler blir stående når du overtar boligen. Dette mener Myrstøl at du burde styre unna så langt det lar seg gjøre.

– Det er viktig å huske på at bud med forbehold vil for selger alltid være mindre verdt enn et bud uten noen forbehold. Selv om det kan friste med å legge inn en ekstra tidlig overtakelse eller at vaskemaskinen til selger skal stå igjen, burde dette unngås.

Skal du selge boligen din? Få gratis verdivurdeirng →

5. Vær tilgjengelig

Hvis det er noe du absolutt ikke burde gjøre under en budrunde så er det å være utilgjengelig. Hvis du absolutt må inn i et møte på jobben, er det alltid lurt å ha mobilen lett tilgjengelig.

– Overraskende mange er utilgjengelig under en budrunde, noe som kan være utrolig dumt hvis banken din eller megleren vil ha tak i deg. Er det noe feil med finansieringsbeviset ditt eller du mangler noen dokumenter, vil budet ditt antakelig velges bort selv om du har lagt inn det høyeste budet. Sørg derfor for at du alltid er tilgjengelig under en budrunde.

6. Førstegangskjøper? Ta kontakt med megler

Skal du kjøpe din første bolig, kan budrunder oppleves som litt skummelt. Da anbefaler Myrstøl å ta kontakt med eiendomsmegleren som selger boligen og spørre om det du lurer på.

– Vi er gode på det juridiske, sitter tett på boligmassen og kan veldig mye om de ulike borettslagene. Vi kan forklare forkjøpsrett, hjelpe deg med lån i OBOS-banken og følge deg opp med andre boliger. Vi vet hvor mye dette betyr for deg, og vil at boligkjøpet ditt skal bli en fest, sier Myrstøl.

Vi vet hva folk som vil bo i området ditt er på jakt etter når de skal skaffe seg et nytt hjem.

Søk etter megler i nærområdet ditt

Vi vet hva folk som vil bo i området ditt er på jakt etter – og er villige til å betale! Våre dyktige meglere guider deg gjennom hele salget, fra start til slutt.