Hopp til innhold
En brannmann holder et brannslukningsapparat.

Brannsikkerhet i borettslag og sameier: Dette må styret kunne

Brannsikkerhet kan være en kompleks oppgave, og det er viktig å vite hva styrets ansvar er. Her får dere noen råd og en sjekkliste for brannsikring.

Publisert:
onsdag 10. april 2024

Brannsikkerhet er en felles innsats – og handler ikke bare om utstyr, men også om bevissthet. På en side må beboerne ha orden i sysakene, men overordnet er det styret som har ansvaret. Hva innebærer egentlig dette?

Dette er noe veldig mange lurer på. La oss derfor ta en titt på hva du bør kjenne til, og hva du må ha kontroll på.

Nyhet! Som OBOS-forvaltet får dere rabatt på årlig kontroll av brannsikkerhet hos Norsk Brannvern

Dere må vite hva som kan gå galt

Ettersom alle borettslag og sameier er ulike, finnes det ingen fasit for brannsikkerhet som passer til punkt og prikke for alle.

En ting er derimot klart: Alle boligselskapsstyrer skal identifisere risikoforhold knyttet til HMS og kartlegge nødvendige tiltak. Dette innebærer rutiner for brannvern, kontroll av rømningsveier og informasjon til beboerne.

– Styret må først og fremst kjenne til ansvaret som beskrives i Internkontrollforskriften. Den definerer styrets ansvarsområde for systematisk HMS-arbeid, og bør være en rettesnor for planlegging, organisering, gjennomføring og vedlikehold i forbindelse med brannvern, sier Øyvind Bodsberg, teknisk sjef for rehabilitering i OBOS Prosjekt.

Han sier at noe av det aller viktigste er å sørge for at brannvernutstyret i boligselskapet fungerer, altså røykvarslere, brannslukkingsapparater og annet slukkingsmateriell. Ifølge Bodsberg er dette noe styret enkelt følger opp i HMS-modulen på Styrerommet.

– Modulen er et godt hjelpemiddel i arbeidet med brannvern. Jeg anbefaler alle boligselskapene vi jobber med å benytte seg av denne, fordi den gir et system for å håndtere brannkontroll i henhold til forskriftene.

Les også: Slik skreddersyr du HMS-rutiner etter deres behov på Styrerommet

Øyvind Bodsberg, teknisk sjef for rehabilitering i OBOS Prosjekt.

Øyvind Bodsberg, teknisk sjef for rehabilitering i OBOS Prosjekt.

4 spørsmål til vernerunden

Gjennom Internkontrollforskriften har styret ansvar for å gjøre en risikovurdering for boligselskapet. Dette kan virke komplisert, men de aller fleste kan løse dette ganske enkelt ved å gå en vernerunde i oppganger og fellesarealer.

Klarer dere å svare ordentlig på disse fire spørsmålene, har dere en god pekepinn for videre arbeid: 

  1. Hva kan gå galt, og hva er sannsynligheten for det? 
  2. Hvilke konsekvenser får det hvis det går galt? 
  3. Hva har du tenkt å gjøre for å redusere sannsynligheten? 
  4. Hva har du tenkt å gjøre for å redusere konsekvensene?

Les også: Hvor stort ansvar for sikkerheten har styret egentlig?

HMS - relaterte artikler

Stearinlys på et bord

Unngå brann

Desember er måneden for selskapeligheter, stress og brann. Her er råd dere kan dele med beboerne for å unngå at farlige situasjoner oppstår.
Mor og barn på lekeplass på Løren

Har dere kontroll på lekeplassen?

Hvis det skjer noe med et barn på en lekeplass, så er det eieren av lekeplassen som står ansvarlig. Derfor er det viktig at alle som eier en lekeplass sørger for at de følger regler og forskrifter.