Visning av bolig på et skjermbrett

Ny hverdag med digitale visninger

Visninger må gjennomføres på en helt ny måte, med minimal kontakt mellom folk. Heldigvis kom nyvinningen «digital visning» akkurat i tide.

– Det skal være trygt å kjøpe og selge bolig, også i disse koronatider. Derfor tar vi alle restriksjoner og anbefalinger på største alvor, sier Steinar Gulbrandsen, eiendomsmegler i OBOS.

Han er en av dem som har måttet legge om boligsalget. Alt skal gjennomføres på en måte som reduserer risikoen for koronasmitte: Befaringer, takstsetting, fotografering, visninger og kontraktsmøter.

Det gjør at folk trygt kan fortsette å kjøpe bolig.

– Vi hjelper kundene til å ta gode valg

– I OBOS har vi mange meglere som har vært i yrket lenge. Den solide erfaringen gjør at vi kan vi være den profesjonelle støttespilleren som kundene våre ønsker seg. Vi hjelper kundene til å ta gode valg, sier Gulbrandsen.

Kundene tar kontakt for å få råd om hva de bør gjøre – selge og kjøpe nå, eller vente. Mange blir også usikre på hvordan en visning kan gjennomføres samtidig som alle smitterestriksjonene overholdes.

 

– Det første jeg gjør er å ta en prat med selgeren for å forklare den nye prosessen. Alt skjer mye mer digitalt, men takstmann og fotograf må nødvendigvis inn i boligen. Da er det viktig at jeg gjør selgeren trygg og kan forsikre om at alt foregår under de strengeste regler for å hindre smittespredning.

Er selgeren i karantene eller viser sykdomstegn, må gjennomføringen av salget vente. Men megleren kan fremdeles gjøre forberedelser slik at de kommer raskt i gang når det ikke lenger er fare for smittespredning.

– Dersom selgeren er i risikogruppen for koronasmitte, er det ekstra viktig at vi er påpasselige med å vaske ned boligen etter visninger. Sammen finner vi gode løsninger.

Boligmarkedet er ikke dødt

Gulbrandsen og kollegaene hans i OBOS har gjennomført budrunde etter budrunde, også i denne spesielle perioden.

– Folk må fremdeles ha et sted å bo, og mange har behov for å bytte bolig. Noen benytter også sjansen til å kjøpe drømmeboligen nå, mens andre sitter på gjerdet. Det er kommet inn bud på de fleste boligene vi har hatt ute i markedet, også nå i denne perioden, forteller han.

Gulbrandsen er ikke spesielt bekymret for boligmarkedet. Det vil gå videre. Boligmarkedet er ikke dødt. Folk vil alltid ha behov for et sted å bo.

 

– For kundene våre er det store avgjørelser og mye penger involvert. Vi er alltid opptatt av at kunden skal få best mulig pris. Situasjonen vi er i nå, gjør at kundene også ønsker seg gode råd og realistiske framtidsutsikter.

Digitale boligvisninger

En ny tjeneste, digital vising, gjør at boligkjøperne kan sitte hjemme og samtidig være på visning. Fra egen PC eller Mac undersøkes boligen, rom for rom. Man kan til og med ta mål for å finne ut om det er plass til den sofaen man ser for seg.

– Noen velger å kjøpe etter en digital visning, som et alternativ til å se leiligheten fysisk, sier Gulbrandsen

Et smil istedenfor håndhilsen

– Vi strekker oss langt og bruker ekstra tid på hver fysiske visning slik at vi kan ta enn en og en inn. Visningene er nå privatvisninger.

De som kommer på visning får ikke lov til å ta på noe. Det er bare megler som kan berøre noe i boligen.

– Jeg er behjelpelig med å undersøke alt som må undersøkes, slik at kundene får en like god visning som vanlig. Jeg åpner skap og slipper folk ut på verandaen, sier Gulbrandsen og legger til at folk er fornøyde med de strenge tiltakene for å hindre smittespredning.

Her kan du se et eksempel på en bolig med digital visning.