Kløverveien 7

Leilighet i 1.etg | 3 soverom | Nytt kjøkken 2017 | Vestvendt veranda på 14m2 | Garasje | Rolig og barnevennlig

Finn fram på siden

Priser

Totalpris: NOK 2,814,554

Totalprisen for boligen = innskudd + fellesgjeld samt omkostninger.

Prisantydning: NOK 2,590,000

Fellesgjeld: NOK 209,000

Fellesgjelden er et lån vi har forhandlet fram for alle boligene samlet. Du er ansvarlig for den delen av fellesgjelden som er knyttet til din bolig.

Omkostninger: NOK 15,554

Dekker offentlige avgifter, tinglysingsgebyr m.m

Felleskostnader pr. måned: NOK 4,305

Velkommen til digital visning

For denne boligen tilbyr vi digital visning. Dette gir deg en effektiv og enkel gjennomgang av boligen. Her kan du fritt bevege deg i alle rom og eventuelle etasjer, samtidig som du kan zoome inn hvis du ønsker å ta en nærmere kikk på gulv, vegg og annet.

Få finansieringsbevis fra OBOS-Banken

Kart sentrert på geolokasjonen breddegrad, lengdegrad

Mer om boligen

Økonomi og kostnader

 • Forretningsfører

  OBOS Østfold

 • Felleskostnader

  4 305,- pr Mnd
  Bl.a renter/avdrag på borettslagets felleslån, komm.avg., eiendomsskatt, kabel-tv/bredbånd, bygningsforsikring, garasje, utvendig vedlikehold og øvrige driftsutgifter.

 • Totale kostnader

  2 590 000,- (Prisantydning)
  209 000,- (Andel av fellesgjeld)
  --------------------------------------------------------
  2 799 000,- (Pris inkl. fellesgjeld)

  Omkostninger
  4 100,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))
  172,- (Pantattest kjøper)
  480,- (Tingl.gebyr BRL overføring av hjemmel til andel)
  480,- (Tingl.gebyr pantedokument BRL - Statens kartverk)
  28,- (Utskriftsgebyr)
  7 494,- (Gebyr utlysing forkjøpsrett)
  --------------------------------------------------------
  15 554,- (Omkostninger totalt)
  --------------------------------------------------------
  2 814 554,- (Totalpris inkl. omkostninger)

  NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

  Medlemmer må være á jour med medlemskontingent t.o.m. det året overtakelsen finner sted.

  Vi gjør oppmerksom på at ovennevnte totalsum er beregnet ut fra kjøpesum tilsvarende prisantydning. Det tas forbehold om økning i gebyrer. Andel fellesgjeld følger boligen og skal således ikke innbetales ved overtagelse.

 • Eierskifteforsikring

  Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring i Söderberg & Partners.
  Selgers egenerklæring ligger vedlagt salgsoppgaven. Interessenter/kjøper oppfordres til å gjøre seg kjent med denne

 • Finansiering

  OBOS-banken tilbyr lån til alle slags boliger. På obosbanken.no kan du sjekke hvor mye du kan få i lån, beregne lånekostnader og søke om finansiering. Skal du kjøpe nytt før du har solgt din nåværende bolig, får du mellomfinansiering til samme rente som boliglånet.

  Det gjøres oppmerksom på at OBOS Eiendomsmeglere AS kan motta et mindre honorar for salg av finansielle tjenester.

  Les mer på obosbanken.no.

Fakta om boligen

 • Beskrivelse

  Pen og velholdt leilighet beliggende i 1.etg i 4-mannsbolig på populære Lundheim. Eier overtok boligen i ca 2011 og av større påkostninger gjort siden da nevnes:

  2011:
  - Malt tak og vegger.
  2017:
  - Flyttet kjøkkenet ut i stuen og laget et ekstra soverom.
  - Egil Norli satte inn ny bæring og laget en nisje med plass til høyskap og kjøleskap.
  - Lagt gulvvarme i stue/kjøkkendel.
  - Lagt nytt laminatgulv i stue/kjøkken og entré/gang.
  - Lagt teppe på soverommene.
  - Dels lagt ny strietapet og malt i stue/kjøkken.
  2018/19:
  - Satt inn nytt dusjkabinett.
  2019:
  - Pusset opp et soverom.

  Entre:
  Fra felles trappegang kommer man inn i leilighetens entré. Entréen er romslig og har god plass til å henge fra seg yttertøy og sko. Herfra har man badet til høyre, et soverom til venstre og de øvrige rommene rett frem.

  Bad/wc:
  På badet er det gulv med vinylbelegg, og vegger og tak med malte plater. Rommet er innredet med klosett, servant på innredning, speil og dusjkabinett med badekar. Nytt dusjkabinett ble satt inn ca 2018/19. Takstmann kommenterer at det er feil fall på baderomsgulvet.

  Kjøkken:
  Kjøkkenet ble montert nytt i 2017 og ble samtidig flyttet til stuen for å lage et tredje soverom. HTH kjøkkeninnredning med glatte fronter, heltre benkeplate med nedfelt vaskekum, tapet og belysning over benkeplaten og takhøye overskap. Integrert induksjonstopp, komfyr, oppvaskmaskin og kombinert kjøl-/frys. Komfyr er eldre enn kjøkkenet. Lysekronen som henger i taket over spisebordet medfølger ikke.

  Stue:
  Stuen og kjøkkenet er i åpen løsning. I stuedelen er det plass til en sittegruppe og man får også plass til et lite spisebord hvis man ønsker det - se bilder. I rommet er det flere vindusflater som slipper inn naturlig lys og det er utgang til en veranda på ca 14 m2 som vender mot vest. Fordelen med å ha veranda i 1.etg er at man har egen trapp ned på gressplen.

  Soverom:
  Det er tre soverom i leiligheten. Det ene soverommet har adkomst fra entréen og de to andre fra stue/kjøkken. Alle soverommene har skapplass og disse medfølger salget.

  Følgende hvitevarer medfølger:
  - Komfyr
  - Induksjonstopp
  - Oppvaskmaskin
  - Kombinert kjøl- fryseskap

  Det gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på hvitevarer eller utstyr som medfølger etter avtalen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke.

 • Beliggenhet

  Lundheim ligger omtrent midt mellom Gamlebyen og Sellebakk, og er et boligområde å anbefale for deg som ønsker å bo relativt sentralt og samtidig ha fine turmuligheter i nærmiljøet. Herfra kan du rusle ned til Glommastien, eller følge gang- og sykkelveien til attraktive Gamlebyen med sine koselige forretninger, gallerier og kaféer. For den aktive byr østsiden også på skogsterreng med fine turmuligheter, og lysløype, golfbane og ikke minst Kongstenanlegget med svømmehall og treningssenter.

  Fra Lundheim er det bare 2 km til både Brotorget med Biltema, Rema, apotek, bakeriutsalg og vinmonopol, og til Sellebakk hvor du også finner et godt utvalg av butikker og servicetilbud. I gangavstand ligger forøvrig Joker nærbutikk på Fjeldstad. Det er meget gode bussforbindelser til både Fredrikstad og Sarpsborg via Glommaringen, som har stopp ved rv. 22, ikke langt fra boligen. Avstanden til Fredrikstad sentrum er ca. 4 km. Det går forøvrig gratis byferge mellom Gamlebyen og fergestedet på vestsiden, sentrum og Gressvik, og mellom Sellebakk og Lisleby.

 • Adkomst

  Fra Fredrikstad sentrum: Kjør over Fredrikstadbroa og følg Sarpsborgveien (rv 22). Ta til venstre ved Uno-X bensinstasjon på Lundheim og følg denne veien ca 400 m2 og ta så til venstre inn Kløverveien. Boligen ligger etterhvert på venstre side.

  Det vil bli skiltet med OBOS Eiendomsmeglere ved fellesvisning.

 • Byggemåte

  Flermannsbolig over 2 etasjer med loft og kjeller bygget i 1954. Bygningen antas fundamentert med betongsåle til jord/ leiregrunn. Grunnmur av støpt og armert betong. Etasjeskillere av trebjelkelag. Yttervegger er oppført med isolert bindingsverk, utvendig kledd med trekledning. Takkonstruksjon med sperrer av tre, saltak takform, tekket med takstein (ikke besiktiget). For ytterligere info se vedlagt tilstandsrapport utført av Kenneth Nymo Pettersen, datert 03.01.2022.

 • Innhold

  Leiligheten ligger i 1.etg og inneholder: Entré/gang, bod, bad/vaskerom, 3 soverom og stue/kjøkken med utgang til veranda på ca. 14 m2.

  Det medfølger også to kjellerboder på hhv 7 m2 og 6 m2, en loftsbod med gulvflate på ca 14 m2 samt en garasjeplass på ca 14 m2.

 • Areal

  Primærrom: 64 kvm, Bruksareal: 65 kvm, Bruttoareal: 72 kvm

  Opplyste arealer er hentet fra takstrapport og er ikke kontrollmålt av megler.

 • Standard

  Tilstanden på boligen vurderes etter ulike tilstandsgrader. Tilstanden gir uttrykk for en gitt forventet tilstand, blant annet vurdert ut fra alder og normal bruk. For utfyllende informasjon om fastsetting av tilstandsgrader og hvilke tilstandsgrader som er gitt for gjeldende bolig, se vedlagt tilstandsrapport fra bygningssakkyndig.

  Følgende bygningsdeler har fått TG2 og TG3:
  TG3: Våtrom, generelt.
  TG2: Tekniske installasjoner - Varmtvannstank. Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
  TG2: Innvendig - Etasjeskiller
  TG2: Tekniske installasjoner - Ventilasjon. Det er ikke lufteluker i stue/kjøkken.

  - TG0: Ingen avvik
  - TG1: Mindre eller moderate avvik
  - (TG0 og TG1 gjengis ikke i salgsoppgaven)
  - TG2: Avvik som kan kreve tiltak
  - TG2: Avvik som ikke krever tiltak
  - TG3: Store eller alvorlige avvik

  TG2: Betyr at konstruksjonen enten har feil utførelse, en skade eller tegn på skade, sterk slitasje eller nedsatt funksjon. Vedlikehold eller tiltak trengs i nær fremtid. Det er grunn til å varsle fare for skader på grunn av alder, eller overvåke bygningsdelen spesielt på grunn av fare for større skade eller følgeskade.
  TG3: Denne tilstandsgraden brukes ved kraftige tegn på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid. Det er påvist funksjonssvikt eller sammenbrudd.

  Arealbegrep:
  Bruksareal (BRA): er bruttoarealet minus arealet som opptas av yttervegger, jfr Veileder til NS 3940

  Nettoareal (NTA): er arealet mellom innsidevegger for omsluttede bygningsdeler, jfr Veileder til NS 3940.

  P-rom: er en forkortelse for nettoareal primære rom og angir netto-arealet av alle de primære rommene i enheten innvending, inklusive innvendige delevegger. De rom i boligen som inngår i P-ROM skal beskrives sammen med arealet. Ikke et begrep fra NS 3940, men fra veilederen.

  Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

  Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.

  Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

  Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

  Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.

 • Oppvarming

  Elektrisk oppvarming. Gulvvarme i stue/kjøkken. Vedfyring.

  Vi gjør oppmerksom på at dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning, medfølger heller ikke dette.

 • Tomten

  Festet fellestomt på ca 5693 m2. Tomten består generelt av åpent grøntareal som er pent opparbeidet med plen, busker og trær.

 • Parkering

  Det medfølger garasjeplass i felles garasjerekke. Eller parkering på oppmerkede plasser.

 • Vei/vann/avløp

  Offentlig tilknyttet

 • Borettslaget

  Kløverveien borettslaget er oppført i 1954 og i 2006/2007 ble det gjennomført større utvendig vedlikeholdsarbeider med bla ny kledning og skifte vinduer og verandadører. Alle husene ble malt utvendig sommeren 2014 med 2 strøk med Jotun Optimal og det er også senere år blitt lagt ny takpapp på noen av garasjene. Borettslaget har garasjer i rekke og det medfølger 1 garasje pr leilighet. Det er installert kabel-tv i alle leilighetene hvor grunnabonnement er inkludert i felleskostnadene. Den enkelte andelseier er selv ansvarlig for å fjerne snø og is fra balkongen. Trappevask og rengjøring av fellesarealer utføres annen hver gang av beboerne slik at det rulleres. Når det gjelder bruk av fellesarealer, loft og kjeller henvises det til bestemmelser i husordensreglene. I 2017 har borettslaget skiftet ytterdører. I tillegg har de gjort arbeider med brannsikkerhet ved å skifte til brannsikre dører til kjeller samt å kle trappenedgangen til kjeller med brannhemmede plater. I 2016/17 har laget jobbet videre med brannsikkerhet og det er satt opp utvendige brannstiger for leilighetene i 2. etasje.

  Styreleder og forretningsfører bekrefter på tlf, 17.11.2021, at det ikke er planlagt større ting i borettslaget pr nå.

  Økonomi:
  Driftsinntekter i 2020 var til sammen kr 1 340 640. Driftskostnadene i 2020 var til sammen kr 1 031 727. Årets resultat på kr 176 988 fremkommer i resultatregnskapet og foreslås overført til udekket tap. Borettslagets disponible midler (omløpsmidler fratrukket kortsikt gjeld) var pr 31.12.2020 kr 1 039 638 og viser borettslagets likviditet.

 • Dyrehold

  Dyrehold skal søkes styrets godkjennelse. Se nærmere info i vedlagte husordensregler.

 • Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse

  Kommunen opplyser følgende: Ved gjennomgang av eiendomsmappen i vårt arkiv, kan vi ikke finne midlertidig brukstillatelse/ferdigattest for det forespurte gnr./bnr., men ifølge arkivkort vises det til ferdigattest med dato 01.09.1953 for Kløverveien 7.

 • Utleie

  Boligen er registret med én godkjent boenhet.
  Med godkjenning fra styret er utleie tillatt for inntil 3 år, dersom andelseier selv eller person nevnt i Borettslagsloven § 5-6 (3) har bebodd eiendommen i minst ett av de to siste årene. Adgangen til bruksoverlating (utleie) er begrenset.

 • Konsesjon

  Eiendommen er konsesjonsfri.

 • Odel

  Det er ikke knyttet odelsplikt til eiendommen.

 • Diverse

  Lysekrone i stuen medfølger ikke.

  Det har blitt endret planløsning i leiligheten. Kjøkkenet har blitt flyttet ut i stuen og det er laget et ekstra soverom. I den forbindelse ble det laget en nisje for høyskap og kjøleskap. Her måtte de inn med ekstra bæring. Bruksendringen er godkjent av borettslaget, men er ikke innmeldt til kommunen. Det anbefales at det leveres bruksendring til kommunen for å oppdatere arkivet der.

 • Servitutter/rettigheter/forpliktelser

  Grunnboksutskrift for borettslaget er innhentet og kan fås ved henvendelse til megler.

 • Reguleringsmessige forhold/Kommunale planer

  Eiendommen ligger under Kommuneplan Fredrikstad 2020 - 2032 med formål om bebyggelse og anlegg, samt kombinerte grøntstrukturformål. Eiendommen ligger også under reguleringsplanen Omr. begr. av Lundheimv.-Sarpsborgv.-gårdv. Huseby og Rv. 111, Rakkestadsvingen - Grårudveien med formål om bl.a annet konsentrert småhusbebyggelse og kjørevei.

  Innhentede reguleringsbestemmelser og utsnitt av reguleringsplan oppbevares på ansvarlig meglers kontor og kan utleveres på forespørsel.

 • Energimerking

  Eier skal legge frem energiattest for kjøper, før avtale om salg av boligen/bygningen blir inngått. Dersom eier ikke har lagt frem energiattest, og eier etter skriftlig anmodning fra kjøper ikke har lagt frem energiattest før avtale om salg er inngått, kan kjøper få laget en energiattest ved hjelp av ekspert for selgers regning, innen ett år etter at avtale om salg er inngått. Kjøper må skriftlig anmode om en energiattest innen kjøpekontrakten er underskrevet.

 • Løsøre og tilbehør

  Det er kun integrerte hvitevarer på kjøkken som medfølger dersom annet ikke er avtalt. For øvrig legges listen over løsøre og tilbehør, utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor, gjeldende fra 1.februar 2012, til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen er tilgjengelig hos oppdragsansvarlig samt på www.nef.no. Til orientering er det full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg.

 • Salgsoppgave

  Salgsoppgaven er opprettet 17.11.2021 og utformet iht. lov om eiendomsmegling av 29.06.2007.
  Følgende dokumenter følger som vedlegg til salgsoppgaven: Nabolagsprofil, tilstandsrapportt, egenerklæringsskjema, vedtekter, husordensregler og forside energiattest.
  Salgsoppgaven er ufullstendig uten alle vedlegg.

 • Oppdragsnummer
  710210237

Forkjøpsrett for OBOS-medlemmer

 • Forkjøpsrett

  Borettslaget er tilknyttet OBOS og har vedtektsfestet forkjøpsrett. Dersom forkjøpsretten blir benyttet, vil kjøper bli løst fra den inngåtte kontrakten. Den forkjøpsberettigede trer da inn i kontrakten på samme vilkår og i henhold til lov om borettslag.

 • Meldefrist forkjøpsrett

  25.11.2021

Budgivning

 • Styregodkjennelse

  Ny andelseier(e) skal godkjennes av borettslagets styre før innflytting.

 • Lånevilkår

  Borettslaget har følgende lån og vilkår pr 08.11.2021:
  - OBOS-bank, annuitetslån, kr 5.827.120,-, flytende rente 2,15%, restløpetid 18 år 7 md.

  Kjøper oppfordres særskilt å vurdere konsekvensene av eventuelle renteendringer, lengde på evt avdragsfri periode, samt de økonomiske konsekvenser ved utløpet av en avdragsfri periode. Endringer i disse forhold vil medføre endringer i størrelsen av felleskostnadene.

  Kjøper forutsettes også å være innforstått med at fellesgjelden i borettslaget og felleskostnadene kan variere over tid, og at den kan øke som følge av beslutninger i borettslagets styre eller generalforsamling.

 • Kjøpers ansvar for øvrige andelseieres mislighold

  Borettslaget har avtale med OBOS om garanti for betaling av felleskostnader. OBOS garanterer for overførsel til borettslaget hver måned og overtar deretter alt ansvar og risiko for eventuell manglende innbetaling av felleskostnader. Avtalen om sikring av felleskostnader gjelder til den blir sagt opp av en av partene.

 • Overtagelse

  Etter avtale med selger.

 • Boligkjøperforsikring

  Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring ved kjøp av denne boligen. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Med denne forsikringen følger det også med flytteforsikring fra Tryg. Les om denne på www.help.no og ta kontakt med oss for ytterligere informasjon.

 • Budgivning

  Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 3. ledd forbyr oppdragsansvarlig i forbrukerforhold å videreformidle bud til selger med kortere akseptfrist enn til kl 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Lørdag regnes ikke som virkedag. Vi fraråder derfor å inngi slike bud da de ikke vil bli videreformidlet til selger. Ethvert bud må ha en akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden, samt at det må komme megler i hende minst et kvarter før tidligere bud går ut. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon i vedlagt budskjema. I følge eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har oppdragsansvarlig en plikt til å oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til oppdragstaker.

 • Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.

  Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.

 • Solgt "som den er"

  Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.

  Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*:

  Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

  Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.

  Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

  Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

  Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav ut over det som er opplyst tidligere, jfr Avhendingsloven § 3-2.

  Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", jfr Avhendingslovens § 3-9:

  Selgers ansvar er da begrenset og vil være en del av kontraktsvilkårene. jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.

  I forhold til mangler, er det kun Avhendingslovens § 3-7 "manglende opplysninger om eiendommen" og § 3-8 "uriktige opplysninger om eiendommen" som kan påberopes, med mindre boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut ifra kjøpesum og forholdene ellers, jfr Avhendingsloven§ 3-9. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderesetter avhendingsloven § 3-8.

  *Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

 • Ansvarlig megler

  Eiendomsmegler Aleksander Amundsen

Last ned dokumenter

Kontakt meg om om denne boligen

Jeg svarer mer enn gjerne på dine spørsmål