Fotografi av Kim Leander Solsvik Thorsen

Oppfylte ikke kravene til boliglån – kapret drømmeboligen likevel

Med OBOS på laget har Kim-Leander Thorsen (31) endelig fått en fot innenfor boligmarkedet.

Stigende boligpriser gjør det utfordrende for mange å komme inn på boligmarkedet. Egenkapitalkrav på 15 prosent, og et lånetak på fem ganger inntekt, gjør det enda vanskeligere. Kim-Leander Thorsen (31) var i samme situasjon som mange andre – uten hjelp fra foreldre var det vanskelig å få en fot innenfor.

– Jeg har vært på jakt etter egen bolig i et års tid, men finansiering har gjort det vanskelig å finne noe, forteller Kim-Leander.

Mange unge opplever at det er vanskelig å få finansering og kjøpe bolig på egen hånd. Tall fra SSB viser at nesten 50 prosent av boligkjøperne mellom 20 og 30 år får hjelp av foreldrene. Tallet er nesten like høyt for de som er i aldersgruppen 30 til 40 år. Hos OBOS fant Kim-Leander en løsning hvor han kunne kjøpe bolig helt alene – med OBOS Deleie.

Halverer finansieringsbehovet

Med halvt finansieringsbehov og egenkapital krav kjøpte Kim-Leander sin første bolig i Bergen, med ordningen OBOS Deleie. 

– Helt genialt. Jeg kjøper halve leiligheten og så kjøper OBOS den andre halvparten, forteller Kim-Leander.

I stedet for å leie av en kamerat, leier han nå den resterende delen.

– Denne andre halvparten leier jeg av OBOS. De har ingen planer om å flytte inn, så jeg disponerer hele leiligheten og får endelig flytte for meg selv, sier Kim-Leander.

Dette er OBOS Deleie

  1. illustrasjon av et nøkkelknippe

    Med OBOS Deleie kan du kjøpe en halv leilighet, eller mer. Resten leier du av OBOS.

  2. Illustrasjon av et kakediagram

    Hvis det passer for både deg og lommeboka, kan du øke eierandelen din én gang i året, inntil du eier hele boligen selv.

  3. Illustrasjon av mange gullmynter stablet oppå hverandre

    Du kan selge når du selv vil – enten selge din eierandel eller oppløse sameiet mellom deg og OBOS.

Realiserte boligdrømmen

Den store fordelen med denne måten å kjøpe bolig på, er at kravet til egenkapital halveres. Og ikke minst, lånebehovet halveres, som gjør det langt enklere å komme innenfor kravet om et lån som ikke overstiger fem ganger inntekt. 

– Jeg jobber som lageransvarlig hos Power, men selv med fast jobb og stabil inntekt var det umulig for meg å få nok lån til å kjøpe egen bolig, sier Kim-Leander. 

Jakten på egen bolig så derfor litt mørk ut, før hans far kom over OBOS Deleie som finansieringsalternativ.

– Han tipset meg om dette og sa at det kanskje kunne være en mulighet. Jeg sjekket det ut og meldte raskt min interesse. Og det gikk veien, smiler Kim-Leander. 

Fotografi av Kim LEander Solsvik Thorsen som har kjøp bolig med Deleie


– Jeg gleder meg veldig til å bo for meg selv. Det blir stor stas. Økonomisk er det selvsagt også en stor fordel å være en del av boligmarkedet, i stedet for å stå utenfor. Og når jeg får råd til det kan jeg kjøpe meg ytterligere opp. Ambisjonen min er at jeg skal eie 100 prosent av leiligheten om fem år, forteller Kim-Leander.