Synger sjelen inn i Kværnerbyen

Les om den storslåtte feiringen av den nye trappen i Kværnerbyen, som samlet både beboere og tilreisende.

Samlet midt i den nye Onsumtrappa på torget i Kværnerbyen sitter det musikere klare med instrumentene og publikummere med sitteunderlag, pledd og kamera klart. Stolene er for lengst okkupert og platået fylles av folk som med glede står gjennom forestillingen. Lengst fram ved scenen står tidligere prosjektleder og arkitekt Per Andersen, også kjent som byens egen «kulturminister».

 – Kværnerbyen har blitt forvandlet fra en møllerby og industriell «dump» til en egen oase i byen, sier Andersen i introduksjonen og fortsetter å skryte av den lille byen i byen og alle dens innbyggere.

Per Andersen forteller om historien bak Kværnerbyen og den store forandringen som har skjedd i området.

«La Scala Oslo»

Latteren henger løst i luften av Andersens mange beskrivelser av Kværnerbyen og historien bak. I takt med mørket som legger seg over byen, blir stemningen bedre og bedre. Musikerne romsterer med instrumentene og Andersen bygger opp til den store hendelsen alle har kommet for å få med seg.

– Denne trappen er på høyde med Spansketrappen i Roma, sier han og gir den kallenavnet «La Scala Oslo».
– Og hva er vel bedre enn å feire en så stor begivenhet med opera, roper han ut mot publikum som møter påstanden med høy applaus.

Sopransolist Hildegunn Coucheron og tenorsolist Thor Inge Falch.

Kjærlighet, drama og hardt arbeid

La Banda Magica Gigante setter stemningen og på toppen av Onsumtrappa ser vi Coopera-koret marsjere ned trappen med koster, raker og andre hageredskaper i hånd, etterfulgt av sang for full hals. Inn kommer sopransolist Hildegunn Coucheron og tenorsolist Thor Inge Falch som synger vakre, høye toner om vanskelig kjærlighet, dramatikk og hardt arbeid. En vakker, ung og arbeidende kvinne prøver iherdig å få oppmerksomheten til den mektige sjefen på arbeidsplassen. Hun trygler ham om å lytte til hennes og medarbeidernes ønsker for jobben, men alt faller for døve ører.

For publikum er det en vakker drakamp. Med praktfulle stemmer, fengende musikk og en lovnad om kjærlighet for både hverandre og Kværnerbyen, slutter operasammensuriumet altfor tidlig i konfettiregnet til Per Andersen.

Takker for muligheten

Sara Monter (39) var blant de mange som kom for å nyte sangen. Døtrene Sara Marie (11) og Aine Ueland (5) står på hver sin side av mor og smiler. De har tatt turen fra Dreieskiva for å se sin far og ektemann synge og innvie trappen.

 – Det var kjempefint, sier Monter og eldstedatteren i kor og forteller videre at de nøt forestillingen.

– Vi er veldig heldige som har muligheten til å være med på så mye fint, mener Monter og er glad for det gode kulturelle tilbudet i Kværnerbyen.

– Vi prøver å være med så mye vi kan på det som skjer. Vi skal prøve å få med oss lysvandringen også, sier hun og får et støttende utsagn fra Sara Marie som stortrives i Kværnerbyen.

– Det er veldig fint her, sier eldstedatteren som også forteller at hun pleier å gå til skolen på et kvarters tid, noe hun setter stor pris på.

– Vi trives veldig godt her. Det er veldig rolig, selv med byggingen så tett på. I tillegg er det veldig kort vei til sentrum, forteller Monter og forklarer at de også er flittige brukere av nærområdet.

– Det er veldig passende for barn her. Vi flyttet hit da Aina var nyfødt og har bodd her siden, sier hun med et smil før hun tar med seg barna på leting etter den syngende ektemannen.

Sara og døtrene Sara Marie og Aine koste seg under åpningen av trappen.

Kultur bygger byen

I Kværnerbyen så har det lenge vært fokus på kulturelle arrangement og samlinger. Gjennom årene har det blitt et eget lite samfunn, en by i byen. Her kan man delta på quiz hos Piece of Cake, sjongleringskurs ved Fyrhuset, spøkelsesvandring i Svartskogen og mye mer. Noen andre som setter pris på dette er Turid McAdam, en tilreiser fra Kampen.

– Jeg synger i Gamle Oslo Kro- og Kirkekor og har flere venner som sang her i dag, forteller hun og sier hun ønsket å høre dem opptre.

– Det var veldig morsomt og det er et lokalt arrangement som ikke er så langt hjemmefra. Da er det lett å ta turen, sier hun og avslutter med at det er et veldig fint tiltak, før hun også beveger seg inn mot folkemengden for å finne koristene.

Ditt nye hjem?

Den lille byen i byen har lagt mye vekt på at det skal være et samfunn hvor folk i alle situasjoner skal kunne bo. Uansett om du er på utkikk etter første eller neste bolig. Derfor er det også fokus på at Kværnerbyen skal være et sted hvor man har umiddelbar tilgang til alt en skulle trenge i hverdagen, deriblant dagligvarehandel, posten, friluftsområder og parker, treningssenter, apotek, barnehager og skoler. Om man skulle trenge en hårklipp, nips til leiligheten eller bare er fysen på litt kake, er det bare å ta turen gjennom den koselige handlegaten.

Mulighetene er mange i det gamle industriområdet som nå er den «oasen» Per Andersen sikter til. Blant de største er muligheten for å finne seg til rette og slå røtter, uansett om det er ditt første eller neste hjem.