Er dette Stavangers mest spennende bydel?

Nå skal siste brikke på plass i Hinna Park, og den urbane bydelen med den fantastiske beliggenheten skal bli komplett.

– Sjø tett på, flotte turdrag, og fjord og fjell rett utenfor døra - dette er et utrolig flott område, sier Målfrid Holme, daglig leder i Hinna Park Utvikling AS. 

De neste årene skal hun lede arbeidet med å skape 1500 nye hjem her. Det blir både sameier og borettslag, og sistnevnte betyr at det også blir mulig å sikre seg en bolig med de nye ordningene OBOS Bostart og OBOS Deleie.

– Hinna Park har boliger for alle livets faser, og både barnebarn og bestemor kommer til å trives her, sier Holme. 

Les mer om Hinna Park →

 

Illustrasjon av hele området rundt boligprosjektet Odden i Hinna Park med fjorden i bakgrunnen.

 

Noe for alle

Første halvdel av Hinna Park er allerede ferdig. De som bor her i dag, har kjøpesenter, tusenvis av arbeidsplasser og Viking stadion like i nærheten. De har også restauranter, kafé og bar i nabolaget. Når flere flytter hit, blir det plass til enda flere tilbud i nye lokaler på bakkeplan. Her får du alt du trenger.  

– I Hinna Park kommer det både små leiligheter for førstegangsetablerere, store familieleiligheter over to plan og boliger som passer for voksne par uten barn.  

Turstien langs sjøen gjør fjorden tilgjengelig for alle, og en sydvendt park blir en trivelig møteplass for hele området. Og skulle sommersola blir for varm, kan man kjøle seg ned fra badebryggene som stikker ut i fjorden. Litt lenger fram i tid er planen å anlegge en badestrand i en lun vik, perfekt for smårollinger å vasse i. Men allerede nå inviterer fjorden til et bad. 

– Du kan besøke Damp badstuer, og ta en dukkert i sjøen, foreslår Holme.  
Området som skal bygges ut, er nå åpnet opp for publikum. En ny gangsti går direkte fra Hinna Park til badeplassene på Vaulen. 

 

Foto av en mann som sykler ved vannet med Hinna Park i bakgrunnen.

 

– Det er flott å ta seg en tur i området på den turstien vi har etablert, sier Holme. 

Hun anbefaler også at søndagsturen legges innom kaféen i Skråtårnet. Følg Hinna Park på sosiale medier, så ser du hvilken helg det er åpent. 

– Det er verdt et besøk bare for å nyte utsikten, sier hun. 

Borettslagsboliger

Det meste av det OBOS bygger nå, både i og utenfor Oslo, er borettslagsboliger. I Oslo er borettslagsmodellen godt kjent og har lange tradisjoner, men i andre deler av landet står selveier-formen sterkere. I Hinna Park er planen at en andel av leilighetene blir borettslagsboliger. 

Hvorfor tilbyr man ikke bare selveierleiligheter, hvis det er det som er mest attraktivt? 

– En viktig forskjell på OBOS og andre utbyggere, er at vårt hovedformål er å bygge for at medlemmene våre skal ha et sted å bo. Da er borettslagsmodellen et viktig virkemiddel, forklarer Anders Skauge, utviklingsdirektør i OBOS.

– For den som kjøper for å bo selv, er en borettslagsleilighet minst like bra som en selveierleilighet. Den største forskjellen er at det er noen begrensinger på utleie av en borettslagsbolig, men dette betyr samtidig at borettslag blir mer stabile nabolag med mindre utleie og naboer som flytter inn og ut enn det man kan oppleve med selveierleiligheter, sier Skauge.

 

Lykkelig par med handleposer på vei inn i bilen

 

I storbyene i Norge er bolig et svært lønnsomt objekt å investere penger i. 

– Men vi bygger ikke boliger for den målgruppen som kun tenker investering. Ved å bygge borettslag kan vi også tilby både OBOS Bostart og OBOS Deleie, som gjør det enklere å komme inn på boligmarkedet, sier Skauge.  

Se fordelene med å bo i borettslag

En fot innenfor

OBOS formål er å bygge boliger for medlemmene. Etter hvert som boligprisene har steget, og det stadig har blitt vanskeligere for folk med vanlig jobb og inntekt å kjøpe egen bolig, bestemte OBOS seg for å starte et arbeid for å finne løsninger på problemet. Resultatet så langt er ordningene OBOS Bostart og OBOS Deleie, som er tiltenkt folk som har fast jobb og inntekt, men som sliter med å komme seg ut av leiemarkedet.  

– Med OBOS Bostart kan du kjøpe boligene din til en litt lavere pris, mot at OBOS får en rett til å kjøpe den tilbake når du skal selge, forklarer Holme.  

OBOS Deleie er en litt annen løsning.

– Denne ordningen innebærer at du ikke trenger kjøpe mer enn 50 prosent av boligen. Du disponerer hele, og betaler en avgift tilsvarende markedsleie for den halvparten du ikke eier. Så kan du kjøpe deg opp etter hvert som du har mulighet, helt til du til slutt eier hele boligen selv, sier Holme.