Jenter som tar selfie foran treskulptur i Kulturgaten på Fornebu

10 tips til ting å gjøre på Fornebu

Fantastiske Fornebu har masse å by på for både strandløven, friluftsentusiasten, «foodien» og den kulturinteresserte. Her er 10 ting du ikke bør gå glipp av i den nye, levende bydelen.

Det har skjedd mye siden siste fly gikk inn for landing på Fornebu. Nå spirer og gror det i området som tidligere huset landets hovedflyplass, og Fornebu er på god vei til å bli en levende bydel som byr på en herlig blanding av by, sjø og natur.   

Enten du foretrekker å slikke sol på stranda, spise bærekraftig og godt, shoppe siste mote eller er ute etter et kulturelt innslag vil du garantert finne noe for deg på Fornebu. Her får du fantastiske opplevelser, urbane gleder og frisk sjøluft i skjønn forening. 

Under finner du tips til hvordan du kan tilbringe en dag på Fornebu – enten du allerede bor her, vurderer å flytte eller bare skal hit på dagsbesøk.

1. Få en frisk start på dagen

Det er mye å oppleve på Fornebu, men som halvøy med Oslofjorden som nærmeste nabo er et bad i sjøen nærmest et must! Start gjerne dagen med et morgenbad på Storøyodden badeplass, som ligger ytterst på Storøya. Dette er en stor og fin sandstrand omringet av gressletter, sandvolleyballbane og et serviceanlegg med blant annet toalett og kiosk. Et paradis for både små og store badeløver! 

Frister det med et bad før middag, eller kanskje et kveldsbad, kan du ta turen til Fornebukta badeplass eller Rolfstangen, som ligger på nord- og østsiden av Fornebu. 

På Rolfstangen finner du to små sandstrender, adskilt av en liten bergknaus, mens Fornebukta byr på fin sandstrand og gresslette. På begge stedene finnes det faste griller om du vil ta middagen på stranda.

Ikke så glad i sand mellom tærne? Ta turen til Badehuset ved Villa Hareløkken, som har både brygge og holme det er fint å bade fra. 

Familie leker på stranden på Fornebu

2. For de naturglade

Lilleøya naturreservat ved Storøykilen har et rikt fugle- og dyreliv, og er kjent for sitt store mangfold i vegetasjon. Faktisk er over 400 plantearter funnet her! Området er fredet for å bevare de sjeldne artene og det biologiske mangfoldet. Om dere har lyst til å lære mer om livet i fjæra, kan dere ta turen innom naturhuset Lilløyplassen besøkssenter og våtmark. De har åpent hver søndag. Hele høsten arrangerer de aktiviteter for store og små med snekring av ekornkasse, turmat og bål og juleverksted. 

3. Aktiviteter for store og små 

Det er ikke uten grunn at Fornebu ofte blir kalt «Californebu». I tillegg til å huse flotte strender kan du nemlig både vindsurfe og teste SUP-brett her! Lysakerfjorden Brettseilerklubb leier ut utstyr og arrangerer kurs, og både Rolfsbukta og Halden Brygge er fine utgangspunkt for en flott formiddag på sjøen.

Landkrabbene vil kanskje heller få glede av den fine kyststien som strekker seg rundt hele Fornebu. Og om du alltid har hatt lyst til å prøve deg på curling kan du ta turen til Snarøya Curlinghall, der noen av verdens beste curlingspillere trener. Eller hva med å laste ned appen Stolpejakten og gå på oppdagelsesferd?

Kvinne og mann som trener utendørs på Fornebu

På Aker-selskapenes interaktive besøkssenter Engineerium kan små og store oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener. På søndager er utstillingen guidet, og de arrangerer ulike aktiviteter for barnefamilier. Besøkssenteret er gratis i senterets åpningstider.

4. For historikeren 

Ved Oksenøya bruk ligger flere verneverdige bygninger med lang historie i veggene, der du blant annet kan få et innblikk i norsk industrihistorie. Historisk var området delt inn i Lille og Store Oksenøya gård, før det i 1919 ble anlagt en av de største gartneribedriftene i Norge her. Senere bygde Norske Skog sitt hovedkontor her på slutten av 90-tallet, tilpasset det gamle gårdsanlegget.

I dag er OBOS i gang med å skape nytt liv på Oksenøya bruk og skal bygge et helt nytt og bærekraftig nabolag her, med det samme arkitektkontoret som tegnet for Norske Skog. 

5. Piknik i parken 

Når sulten melder seg utover formiddagen kan dere kjøpe noe godt og sette dere i Nansenparken. Med rundt 200 mål grøntområde og flust av stier er det nok boltreplass for en koselig piknik. Kjøp en god pizza og deilig bakst fra Fardal Bakeri og Pizzeria eller stikk innom Punkt, en slags kreativ møteplass for alle på Fornebu. Her finner du blant annet frukt- og grønt-butikken Fersken.

Om du foretrekker bord framfor piknikteppe finner du restauranten Cafe Caravelle som holder til i kule lokaler ved det gamle flytårnet, rett ved inngangen til parken. Like ved finner du Papirfly Bar i et unikt lokale som kombinerer både kunst og servering. 

Fasaden til en butikk på PUNKT på Fornebu.

6. For den shoppingglade

Etter lunsj er det kanskje tid for litt shopping? Enten du vil handle lokalt, eller foretrekker å ha alt samlet på ett sted, får du temmet shoppingtrangen på Fornebu.

Størst utvalg finner du på kjøpesenteret Fornebu S som har rundt 80 butikker og serveringssteder. Flytårnet Kultursenter, som holder til i de gamle verkstedbygningene ved flytårnet, huser en rekke atelierer og verksteder, der kunstnerne holder åpent en dag i måneden. Vakre antikviteter og vintageskatter finner du på Remix Art i Kulturgaten eller på Fornebu Gjenbruk. Om sulten skulle melde seg på ny, er for øvrig Maya’s og Sabi Sushi inne på Fornebu S et fristende alternativ.

Kvinne med handleposer på kjøpesenteret Fornebu S

7. Kunstnerisk påfyll 

De fleste har kanskje fått med seg at konsertarenaen Telenor Arena ligger på Fornebu, men det er flere fine alternativer for deg som ønsker et kulturelt tilbud. Kunstinteresserte bør blant annet ta turen til Skanskas gjenvinningsanlegg der en 160 meter lang støv- og støyskjerm av containere har blitt dekorert av kunstneren Kjell Varvin. Kombiner gjerne med noe godt å spise i restauranten Cafe Caravelle. Restauranten holder til i runde funkislokaler fra 1939, og har ivaretatt de opprinnelige arkitektoniske kvalitetene til lokalet.

Få med deg Skandinavias største samling av keramiske arbeider i skulpturparken IMPRINTS ved Fornebuporten. Du kan også stikke innom galleriet i Flytårnet Kultursenter eller besøke kunsterkollektivet Broslo i den gamle flyhangaren. 

Kvinne ser opp på lysinstallasjon i Kulturgaten på Fornebu

Papirfly bar som ligger like ved kombinerer servering og kunst i et kult og unikt lokale, og er stedet å dra for den kunstinteresserte. Her arrangeres aktiviteter og arrangementer, og du kan nyte et glass med noe godt i til.

I kunstbutikken Flø i kulturgaten kan du nyte norsk og internasjonal kunst som kan tas med hjem på direkten. I fotograf Hugo Opdal’s lokaler kan du nyte en kopp kaffe og se på verk som aldri tidligere har blitt stilt ut i Norge.

8. Fra jord til bord 

Det er ikke bare på landsbygda det dyrkes poteter! Hos Fornebu samdyrkelag dyrkes alt fra poteter og gulrøtter til grønnkål, mais, urter og jordbær i fellesskap mellom medlemmer og en profesjonell gartner. Alt dyrkes økologisk, og det arrangeres både kurs, workshops og fellesmiddager for den som ønsker å være med på andelsåkeren.

Det er også verdt å nevne at flere av restaurantene på Fornebu samarbeider med Bybonden – her skal du nemlig kunne spise lokalt om du vil.  

To menn som vanner og planter grønnsaker på Fornebu.

9. For den treningsglade

Lengter du etter å komme i gang med treningen, eller vil finne en ny aktivitet å bryne deg på? På Fornebu er mulighetene mange. I tillegg til flere idretts- og fritidstilbud som blant annet en Tuftepark og lekeplasser med petanque og klatre- og treningsapparater for styrketrening, er det også et flust av treningstilbud å velge i innendørs. Du finner blant annet Lifestyle by Fornebuporten og SATS Fornebu i området, og liker du yoga kan du bli med på en rekke aktiviteter på studioet MyYoga

Hvert år arrangeres også Fornebuløpet, et masseløp for både elite og mosjonister. Velg mellom 3, 5 eller 10 km, eller meld deg på alle tre på FornebuTrippelen.

10. Middag med sjøutsikt 

En kort spasertur fra både Fornebukta og Rolfstangen tar deg tilbake til de sjarmerende gamledager. Her finner du nemlig Sjøflyhavna Kro, som med sitt rustikke preg og retrovibber lenge har vært en favoritt på Fornebu. Sjøflyhavna var det første flyanlegget som ble tatt i bruk på Fornebu i 1939, og det er fortsatt sjøflytrafikk her, men allerede på 50-tallet ble bygget ombygd til restaurant under dagens navn.

To menn ved et bord på Sjøflyhavna Kro på Fornebu

I dag framstår den som en slags retroperle med masse smakfullt på menyen, som rekesmørbrød, gourmetburger og blåskjell. Og selvfølgelig kan du få noe godt i glasset, som kan nytes i takt med at solen går ned bak horisonten, ispedd vakker sjøutsikt. Perfekt for en idyllisk sommerkveld!