Andelslandbruk i urbane omgivelser

Mellom blokker og byggeplass på Løren blir det i disse dager etablert en åker på et halvt mål.

På tomten til boligprosjektet Løren botaniske skal nemlig Løren samdyrkelag slå rot, som et midlertidig tiltak i byggeperioden. Åkeren består av 50 andeler, der boligkjøpere, naboer og andre interesserte kan dyrke sine egne grønnsaker. Andelene ble revet bort i løpet av bare noen få dager. Det er mange som ønsker å være bonde i byen.

Planen er at matjorda som jobbes opp i åkeren senere vil bli benyttet i det endelige grøntområdet til Løren botaniske, og at de flerårige plantene som dyrkes frem vil bli del av beplantningen.

illustrasjon av åker som skal opprettes rundt Løren botaniske

– Det er morsomt å få til dette i et så urbant område som Løren. Vi håper at dette kan være med å inspirere fremtidige og nåværende beboere på Løren til å utforske og dyrke litt mer, sier prosjektleder i OBOS Karoline Forsnes Krogstad.

Samhold

Åkeren driftes av gartner Liv Derås Bjørnstad, med arbeidsbidrag fra andelshaverne.

– Dyrking bidrar til samhold. Det er en veldig fin arena for å møtes og jobbe sammen om noe, sier Bjørnstad.

Hun gleder seg til å komme i gang sammen med andelsbøndene.

– Det er jo noe ganske vakkert i å gjøre dette på en byggeplass - å forvandle tørr betong og hard jord til noe grønt og frodig som folk kan samles rundt, sier hun.

person ser på planter

Ny start

Å anlegge en ny åker midt i et urbant område i en heftig utviklingsfase, kan kanskje virke krevende. Men det er også noen fordeler, sier Bjørnstad. Her legger vi på egen jord og starter helt uten ugress. Man må bare sørge for å få tak i god nok jord, man må virkelig vite hva man kjøper, understreker hun.

Bjørnstads rolle blir å legge til rette for en best mulig dyrkeopplevelse for alle andelsbøndene.

– Folk skal trives og føle eierskap. Jeg synes det er gøy å lære bort og dele kunnskap, og her skal vi lage en flott møteplass, sier hun.

umodne tomater henger på tre

Som andelshaver på Løren får du tilgang til lokale, økologisk dyrkede grønnsaker i sesong ut oktober, eller enda lenger. Noen andeler er for barn, og noen er uten arbeidsplikt. Og selv om dette med andelslandbruk fortsatt er litt nytt her til lands, har det vært en eksplosiv interesse for å dyrke selv de siste årene.

– Det er lett å samles om dyrking - alle kan putte et frø i jorda. Og maten har vi felles, alle vi som bor her på jorda, sier Bjørnstad.

Har du lyst til å lese mer om Løren samdyrkelag, kan du gjøre det her. 

person går i åker med redskaper i hånda

Illustrasjon av en kvinne med oppsatt hår

Meld interesse

Lyst til å holde deg oppdatert på hva som skjer i dette boligprosjektet? Meld interesse her – så sørger vi for at du får med deg alle viktige nyheter og frister.