Skreddersydde løsninger hjemme hos arkitekten

Med ny planløsning, egentegnet kjøkken og plassbygde møbler, har arkitekt Einar Elton skapt et unikt og varmt hjem i leiligheten på Sinsen.

  • Tekst Lisbeth Guldbrandsen
  • Foto Pernille Münster
  • Styling Kathrine Hovind

Hvem
Einar Elton, arkitekt i Vardehaugen.

Hva
En treromsleilighet på 62 kvadratmeter.

Hvor
På Sinsen i Oslo.

Arkitektstudent Einar Elton hadde noen klare krav da han var på leilighetsjakt i 2013. Han så etter en gjennomgående leilighet med effektiv planløsning, god takhøyde og gamle tregulv. Han ønsket dessuten et oppussingsobjekt som han kunne sette sitt eget preg på.

Da han så den 62 kvadratmeter store leiligheten på Sinsen i Oslo, var det full klaff. Ikke lenger etter skrev han under kontrakten. Foran seg hadde arkitektstudenten mange år med oppussingsarbeid.

Det første Elton gjorde, var å rive alle veggene som ikke var bærevegger. Sju tonn med murpuss ble båret ut av leiligheten. Selv om han fikk god hjelp av venner, familie og studiekamerater, har han gjort det aller meste av arbeidet selv.

– For meg bød oppussingen på et svennestykke som arkitekt. Jeg ville gjøre om leiligheten med grundighet og kjærlighet, forteller han.

I dag er han partner i Vardehaugen arkitekter, og leiligheten rommer nå en familie – her bor også samboer Sara Tesorieri og sønnen Antonio på to år.

Arkitekt Einar Elton har tegnet og snekret kjøkkenet selv. Kjøkkenbordet har bordplate av linoleum, med eikelister langs kantene. Understellet er fra IKEA. Kjøkkenstolene er kjøpt brukt på finn.

Åpen løsning og hjemmekino

Treromsleiligheten er bygget midt på 1930-tallet. Det opprinnelige kjøkkenet ble fjernet, og nytt kjøkken plassert på stua. Dermed fikk de et soverom til.

Kjøkkenet har Elton tegnet og bygget selv. Benkeplaten på den ene av to kjøkkenvegger, er i en gyllen nyanse av det miljøvennlige materialet valchromat, og på den en andre veggen er det satt opp grå skap i samme materiale, med hvitevarer og smarte oppbevaringsløsninger. Familien trives godt med den åpne løsningen.

– Matlaging er blitt noe sosialt nå, og er ikke noe man gjør alene på et trangt kjøkken, sier arkitekten.

På stua fylles den ene veggen inn mot hjemmekontoret av en spesialtegnet bokhylle fra gulv til tak. Her er det dype hyller med plass til bøker, platesamling og filmfremviser. Den motstående veggen er imidlertid helt bar, her henger ikke engang et bilde. Veggen brukes nemlig som storskjerm.

– Jeg ville ikke ha TV, jeg synes det blir så dominerende i en liten stue. Men vi er veldig glad i film, så derfor installerte jeg en projektor som kan vise film på veggen. Så hos oss er det ingen grunn til å gå på kino.

Rommet innenfor stua huser leilighetens kombinerte gjesterom og hjemmekontor.
Gulvet i leiligheten er originalt, og det er eikelister i alle rom.
Hjemmekontoret er malt i en lys grønntone med maling fra Farrow & Ball.

Luksus med farger

Familien er glad i farger, og Elton har valgt forskjellige nyanser til hvert rom. Bortsett fra stua, som er i en lys, nøytral grånyanse, har han valgt å bruke farger med mer valør. Kontoret er i en lys grønntone, soverommet i en mørk, blågrønn farge, mens gangen er varm gul. Også flere av møblene, som sofaen og stolene på stua, er i klare farger.

– Jeg unnet meg litt luksus på to områder da jeg pusset opp, det ene var maling. Til stua og kontoret valgte jeg maling fra den britiske produsenten Farrow & Ball. Den koster mer enn vanlig interiørmaling, men den er veldig rik på fargepigmenter og har en leireaktig følelse som passer godt i eldre bygninger, sier han.

Det andre området hvor han gravde litt dypere i lommeboka, var baderommet. Her valgte han de minimalistiske Vola-armaturene, designet av Arne Jacobsen, både på vaskeservanten og i dusjen. Han gjorde snekkerarbeidet bak membranen selv, og sparte på den måten mye penger.

Badet er lite, bare litt mer enn to kvadratmeter, og flislagt med små, hvite og grønne fliser.

– De to fargene er delt inn slik at når man står og vasker hendene, oppleves badet som hvitt, mens i dusjen oppleves det som grønt, forteller han.

Les også: Malte fram nytt kjøkken med OBOS-rabatt

Barnerommet, som tidligere huset kjøkkenet, er kalkmalt i en terrakottafarge.
Badet har fliser i hvitt og grønt. Armaturer fra Vola, designet av Arne Jacobsen. Mellom badet og kjøkkenet er det en transparent vegg.
På soverommet er plassen utnyttet til det fulle, med seng og stilrene skap og skuffer i eik.

Fra leilighet til atriumhus

Elton har brukt tusenvis av timer og flere år på oppussingen, med en slunken studentøkonomi. Han har brukt rimelige materialer der det er hensiktsmessig, og dyrere materialer der det er viktig.

Han er også opptatt av gjenbruk. Flisene fra det gamle badet er gjenbrukt i gulvet til skapet i gangen, og gamle detaljer er tatt vare på og brushet opp. Familien har også kjøpt mange av møblene brukt.

Nå har imidlertid leiligheten blitt for liten for en familie på tre, og den er nylig solgt. Flyttelasset går til et OBOS-atriumhus på Ammerud, hvor familien får mer plass å boltre seg på.

– Det var ikke lett å ta beslutningen om å selge. Jeg kan historien til hver centimeter her, sier arkitekten, som nå går løs på et nytt oppussingsprosjekt.

Les også: 235 atriumhus på Ammerud gir deg landsbyfølelsen i byen