Hverdagheltene – ildsjelene i nabolaget

Ildsjeler skaper liv mellom husene. Se hva som driver fire utvalgte hverdagshelter til å stille opp for alle oss andre.

  • Foto Jan Khür
  • Tekst Marit Aaby Vebenstad

Miljøagenten

Hvem
Olav Gabrielsen Brovold (5).

Hvor
Bor på Holmlia sammen med mamma Line Gabrielsen Brovold (35), pappa Asbjørn Brovold Gabrielsen (41­­) og lillesøsteren Ingrid (2).

Hva
Solgte muffins for miljøsaken.

Hva driver deg til å gjøre en ekstra innsats for andre?

– Jeg har lært i barnehagen at mange mennesker bare tenker på seg selv og ikke på dyra. Det syns jeg er feil. Jeg syns at alle skal gjøre det de kan for å hjelpe miljøet og dyra i verden. Det var gøy at så mange kom og ville kjøpe av muffins av meg. Det var litt kjedelig før det kom noen, men det kom mange flere enn jeg trodde. Og så måtte vi kjøpe noen muffins selv også, før det ble helt utsolgt!

– Det var Olav som kom på idéen om at han og lillesøster Ingrid kunne selge hjemmelagde muffins i gata i forbindelse med TV-aksjonen. Til sammen samlet de inn 7997 kroner til WWF. Vi foreldre har lenge vært interessert i klimasaken, og ønsker å gjøre dette til en del av barnas hverdag. Vi ville ta med ungene på å gjøre noe hyggelig for nabolaget i en ellers kjedelig pandemitid – og samtidig støtte en viktig sak, supplerer mamma Line.

Vivi Hatlem kom seg gjennom karantene med god kaffe og nybakt brød fra bakeren, levert på døra av snille mennesker.

Nabohjelperen

Hvem
Vivi Hatlem (45), kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Hvor
Bor på Majorstua, kommer opprinnelig fra Tjøme og Kolbotn.

Hva
Aktiv bruker og hjelper i Nabohjelp-appen.

Last ned appen Nabohjelp

Hva driver deg til å gjøre en ekstra innsats for andre?

– Å stille opp for andre mennesker gir meg glede, varme og energi i hverdagen. Jeg har selv opplevd gleden av å få hjelp under pandemien. Da Norge stengte ned, måtte jeg i karantene på grunn av sykdom. Da måtte jeg på dagen leie en leilighet, og var helt alene uten TV og Wi-Fi. Familien leverte mat på døra, men det lille ekstra – som en god kopp kaffe og nybakt brød fra bakeren – fikk jeg via snille mennesker og appen Nabohjelp.

– Én ting er det praktiske. En like viktig dimensjon var den menneskelige kontakten det innebar. Det betyr mye for meg å kunne stille opp litt for dem som trenger det. Det kan være mennesker som bor alene og blir syke, aleneforeldre som ikke kan gå fra barna, folk som har hatt angst under korona og ikke turt å gå ut døren, eller de som rett og slett bare trenger et vennlig ansikt.

«Å skape smil og glede hos folk er min største belønning. Målet mitt er å være en vaktmester slik de en gang var» – Thomas Vandraas.

Vaktmesteren

Hvem
Thomas Vandraas (45), vaktmester for borettslaget Ringgaten 3 og 2.

Hvor
Bor på Carl Berner i Oslo, opprinnelig fra Røa, men har bodd mange år i utlandet.

Hva
Tar vare på alt fra blomster til mennesker.

Hva driver deg til å gjøre en ekstra innsats for andre?

– Jeg er vaktmester for Ringgaten byggeselskap 3 på Carl Berner, der jeg selv nå har bodd i 20 år og vært ansatt i 12 av dem. Gården er min «baby», og som styreleder og vaktmester føler jeg at min visjon og innsats gir fine resultater. Folk trives, de blir boende lenge og listen over folk som skryter av bakgården og trivselen her er lang.

– Å skape smil og glede hos folk er min største belønning. Målet mitt er å være en vaktmester slik de en gang var. I gamle dager hadde hver bygård en vaktmester boende. Det er jo hyggeligere for alle når beboerne vet hvem som passer på – og vaktmesteren vet hvem han steller for. Jeg er utadvendt og glad i slå av prat, så dette er ikke bare enveis. Å se barn og voksne grille, leke og feire bursdag i omgivelser som jeg har skapt, gir en god følelse.

Shuayb Yassin har bidratt mye gjennom pandemien med smittesporing, spre informasjon og støtte de som er vært isolert.

Ildsjelen

Hvem
Shuayb Yassin (41), leder for et fritidstilbud for barn og ungdom i Bydel Grorud.

Hvor
Bor på Stovner i Oslo sammen med kona Safia Ibrahim Mohamoud (40) og barna Awo Nora (5), Hodan (3), Ayoub (16) og Ridwan (13).

Hva
Skaper et godt oppvekstmiljø gjennom jobben, verv og frivillig innsats.

Hva driver deg til å gjøre en ekstra innsats for andre?

– Jeg er opptatt av trygghet, tilhørighet, tillit og et godt oppvekstmiljø for barn og unge. Jeg motiveres av menneskene, ildsjelene, og de som og skaper plattformer for frivilligheten. Siden pandemien kom, har jeg sammen med mange andre på Stovner hjulpet til med å spre informasjon, bidratt i smittesporingsarbeidet og stilt opp for folk som har vært isolerte eller i karantene.

– Jeg har engasjert meg i Stovner Frivilligsentral, Groruddalen Think Tank, Stovner flerkulturell forening og bydel Stovner. Mange voksne i bydelen trenger hjelp med språket, og i tillegg er det behov for bare å være sammen. Vi finner måter å sosialisere på, og går blant annet på turer i marka. Jeg trives best når jeg får jobbe med mennesker. Jeg synes jeg det er fint å gjøre det lille ekstra for andre, og ønsker å være et forbilde.