– Stolpejakten er nesten som en skattejakt

Over 240.000 nordmenn gikk stolpejakt i løpet av 2021, og trenden er økende. Nå har Ulven fått en ny rute, sponset av OBOS.

  • Tekst Martine Jonsrud
  • Foto og video Hampus Lundgren

– For oss handler stolpejakten om å være sammen, sier Hanne Hofsæth Fredheim.

Sammen med mannen Brynjar Fredheim og tvillingene Vilde (7) og Embla (7) er hun ofte på stolpejakt.

– Stolpejakten er en ypperlig måte å bli kjent med landet vårt på. Vi finner nye steder hele tiden, også i nærområdet, forteller Hanne Fredheim.

Populær trend

Stolpejakten kommer opprinnelig fra Sverige, og ble adoptert av det norske orienteringsmiljøet på Gjøvik for cirka ti år siden. I dag finnes det tusenvis av stolper i over 175 kommuner i Norge.

Vidar Benjaminsen er sportslig leder i Lillomarka orienteringslag og ansvarlig for stolpejakten i Groruddalen, hvor det er 130 stolper som kan jaktes på.

Han forteller at stolpejakten har blitt en folkeaktivitet uten sidestykke. Over 240.000 nordmenn gikk stolpejakt i løpet av 2021.

– Det er like mange som går stolpejakt som det er registrerte fotballspillere i Norges Fotballforbund, sier Benjaminsen.

Oppdager nye veier

Den nye stolpejaktruta Ulven–Vollebekk er sponset av OBOS, og består av 20 stolper. Allerede første uken hadde 2000 personer vært innom den nye ruta.

– For OBOS handler dette om å være med på å skape et livlig lokalmiljø og bidra til fellesskapet. Vi gleder oss til å vise fram området, sier markedsansvarlig Trine Haagensen.

Familien Fredheim bor bare et par kilometer unna Ulven, men kjente ikke området så godt fra før.

– Vi har fulgt med på utviklingen de siste årene, men ikke vært så mye inne i selve lokalmiljøet. Stolpejakten var en fin anledning til å bli bedre kjent, sier Fredheim.

Les også: – Fargene kommer tilbake fordi menneskene presser på

Bli med på stolpejakt i august

For stolpejaktentusiasten Vidar Benjaminsen handler det også om å skape et nytt bilde av området, i tillegg til det å komme seg ut på tur og bli kjent med nærmiljøet.

– Groruddalen har hatt et negativt omdømme, men vi viser at det tross alt er ganske ålreit å bo her, sier Benjaminsen.

Stolpejakten er et gratis og enkelt lavterskeltilbud for alle, uansett alder og funksjonsevne.

Vidar Benjaminsen er ansvarlig for stolpejakten i Groruddalen, hvor det er 130 stolper som kan jaktes på. Han forteller at stolpejakten har blitt en folkeaktivitet uten sidestykke.
Stolpejakten kommer opprinnelig fra Sverige, og ble adoptert av det norske orienteringsmiljøet på Gjøvik for cirka ti år siden. I dag finnes det tusenvis av stolper i over 175 kommuner i Norge.
– Stolpejakten er en ypperlig måte å bli kjent med landet vårt på. Vi finner nye steder hele tiden, også i nærområdet, forteller familien Fredheim som ofte er ute på stolpejakt.