Tre veier til egen bolig

Det kan være vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, men det er ikke umulig. Møt tre som har valgt hver sin utradisjonelle vei.

Har kjærester på hver sin kant, men kjøpte bolig sammen i 2017

Ane Isungset (27), freelance manusforfatter, og Eirik Jensen (28), tømrer.

– Det var Eirik som først foreslo det, litt på tull, sier Ane Isungset. Hun jobber med TV-produksjon i NRK og ble kjent med Eirik Iversen da de begge gikk på Elvebakken videregående skole.

– Vi var begge lei av å bo i kollektiv og å flytte mye. Han hadde arvet penger så han hadde egenkapitalen klar, mens jeg hadde spart på BSU-konto og fikk låne litt av pappa så vi stilte likt.

Vennene fikk først avslag på lånesøknaden. Banken mente Anes jobbsituasjon var usikker, mens Eirik fremdeles var under utdanning og ikke hadde noen særlig inntekt å vise til. Men på andre forsøk fikk de gjennomslag, og var klare til å by. Etter mange visninger der prisen ble altfor høy altfor fort, la de inn et skambud på en 64 kvadratmeter stor Obos-leilighet på Etterstad, 250 000 kroner under prisantydningen på 3,8 millioner.

Etter noen dager på pinebenken mens forkjøpsretten ble avklart, var de blitt huseiere sammen. I dag har de bodd under samme tak i halvannet år, og har fremdeles ikke hatt noen store krangler.

– Vi kjente hverandre godt, og visste at vi ønsket omtrent det samme. Begge er like glade i en fest og like glade i å chille. En venn kan være så mangt, og man må vite hvor man har folk før man eventuelt kjøper noe så stort sammen, sier Eirik.

Samboerne har opprettet en felles konto som begge overfører 9385 kroner til hver måned. Derfra blir utgiftene til lån, husleie og strøm trukket, samtidig som de sparer opp en liten buffer med tanke på utgifter som kan dukke opp. Noen samboerkontrakt har de imidlertid ikke fått satt opp. De har riktignok snakket om det, men har ikke kommet så langt ennå.

– Vi har ikke en eneste regel, men vi har til gjengjeld veldig god kommunikasjon. Jeg tror vi bare forstår hva som er en inngripen i den andres liv. Og har en av oss planlagt vorspiel eller noe, er det naturlig at den andre også er med. Vi har stort sett de sammen vennene. I utgangspunktet skal samboerskapet vare i tre år – begge har kjærester på hver sin kant, og ser for seg at det er passelig å flytte fra hverandre da. Men foreløpig fungerer samboerskapet optimalt.

– Jeg tror nesten det kan være mer komplisert å bo med en kjæreste. Når vi en gang flytter fra hverandre er det ikke på grunn av et brudd, og vi kan fortsatt være venner. Men det er viktig å få sagt at vi anbefaler andre å ha papirer på det juridiske. Man må ikke ødelegge et vennskap på grunn av økonomiske spørsmål. Jeg har andre venner som jeg hadde fikset kontrakt med veldig fort om jeg skulle kjøpt sammen med dem!

Les bankens råd nederst i artikkelen.

Fikk forskudd på arv av mamma, og kjøpte sin første bolig med henne som medlåntaker

Julie Torp (31), eksportansvarlig i Tufte Wear.

I dag har hun fått med lillebroren og stefaren som investorer, og bor på 44 kvadrat i Nydalen. I 2011 fikk hun forskudd på arv av mamma Anne Torp, og kjøpte sin første bolig med hennes som medlåntaker.

– Jeg skjønner godt at noen er kritiske til at man hjelper barna sine inn på boligmarkedet. Men det er viktig å få frem at jeg ikke har mer penger enn folk flest. Vi leste oss opp masse før vi fant ut hva vi kunne få til, og har investert smart, for eksempel ved å kjøpe en ettroms som vi kunne selge som en toroms. Jeg synes det er fint å kunne hjelpe barna når de trenger det som mest, sier Anne Torp (62). For åtte år siden arvet spesialpedagogen en mindre sum penger etter sin mor, og bestemte seg for å la den gå rett videre til barna sine – på én viktig betingelse: Den var øremerket boligkjøp.

Datteren Julie som da var 23 år og student, tømte BSU-kontoen sin, og sammen med lillebroren Kristian, som også investerte sine sparepenger og arv, greide hun akkurat egenkapitalskravet til en liten ettroms på Vinderen til 1,8 millioner kroner. Det var likevel ingen selvfølge at hun fikk lånet innvilget. Men mor og datter forberedte seg godt til møtet i banken, og hadde argumentene klare. Anne ble med som medlånetaker, og Julie kunne vise til en svært ryddig økonomi.

Les bankens råd nederst i artikkelen.

Kjøpte bolig i Moss i 2016, og dagpendler til Oslo

Marie Brudevold (28), kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige.

– Jeg kommer fra Fredrikstad, og jobber i Oslo. Moss ble en fin mellomting, sier Marie Brudevold. Da 28-åringen skulle flytte fra venninnene hun delte kollektiv i Oslo med i 2016, begynte hun for moro skyld å titte på boliger til salgs i Moss. To venninner fra Fredrikstad hadde allerede flyttet til østfoldbyen, og hun lurte på om hun kunne ha mulighet til å kjøpe noe selv – til tross for at hun fremdeles var student.

– Jeg har alltid vært flink til å spare, og hadde rundt 250.000 på BSU- og sparekonto. Banken la vekt på at jeg allerede hadde en deltidsjobb innenfor bransjen jeg ville inn i, og sjefen min skrev et brev om at de gjerne ville beholde meg etter fullførte studier som jeg hadde med meg. Det endte med at jeg fikk lån uten hverken kausjonist eller medlåntaker.

Ikke lenge etterpå fikk hun tilslag på en 65 kvadratmeter stor treroms med balkong til litt under takst på 1,8 millioner. Leiligheten ligger i Kanalen borettslag, med gangavstand til togstasjonen, og rett ved en matbutikk.

– Det er en super sparebøsse, jeg er helt sikker på at leiligheten vil stige mye i verdi. Reisetiden til toget skal visstnok ned i 30 minutter snart, og fergetrafikken, som nå går like utenfor, skal flyttes lenger vekk.

Brudevold har betalt avdrag på lånet hele veien, men valgte å binde renta kort etter at hun tok det opp. Alt i alt har hun noen tusenlapper mer i måneden enn hun hadde da hun bodde i kollektiv. Hun er usikker på om hun skal bli boende i Moss for alltid, men foreløpig trives hun godt.

– Jeg er superfornøyd med at jeg kastet meg ut i det. Selv om du står helt på helt egne bein kan du få det til, om du er fornuftig med pengene dine. Starter man med sparing med en gang blir det litt ut av det.

Les bankens råd under. 

Å kjøpe leilighet med en venn

– Tenkt langsiktig, ha en plan for betjening av lånet, og en tydelig kontrakt for å unngå konflikt om den ene vil flytte ut.

Å hjelpe barna inn på boligmarkedet

– Hvis du vil hjelpe barna dine, kan du starte boligsparing for barnet allerede ved fødselen. Da er sjansene gode for en fremtidig bolig.
– Andre måter å hjelpe på kan være å gi pengegave, kausjonist, overføre ansiennitet, eller kjøpe sammen med barnet.

Å ta opp boliglån alene

– Sørg for å ha egenkapital som utgjør minst 15% av boligprisen.
– Ifølge boliglånsforskriften kan du låne maks fem ganger av din totale inntekt.
– Du gjør lurt i å kjøpe en bolig du har tenkt å bo i noen år.