stue med glassdører og smarte løsninger

Smart på få kvadrat

Det er ikke sikkert du trenger å flytte selv om du syns leiligheten er blitt for liten.

Plutselig en dag skjer det: Leiligheten din føles for liten. Kanskje har du fått samboer, et barn, et barn til, og det er ikke plass til flere gummistøvler i gangen. Du kan selvsagt begynne jakten på en større leilighet. Men hvis flytting ikke frister, kan du gjøre som Martin Skumsnes Haugberg og familien gjorde: Tenke nytt om plassutnyttelse.

– Vi liker oss på Bolteløkka, og ville finne løsninger som gjorde det mulig å fortsette å bo her, forteller Haugberg.

– Vi trengte soveplasser for barna og et gjesterom, forteller han.

Nytt marked

Familien på Bolteløkka fikk hjelp av firmaet Ett Rom Til for å finne ut hvordan behovene kunne løses på 95 kvadratmeter. Ett Rom Til er et lite firma som har spesialisert seg på å håndtere hele oppussingsprosessen for privatpersoner, fra idé, planlegging og tegning til gjennomføring og bygging av møbler.

– Før var interiørarkitekter noe bare folk i store villaer på Bygdøy brukte. Nå blir det mer og mer vanlig at folk med relativt god økonomi bor i forholdsvis små leiligheter. Det er en kundegruppe som bare vokser, forteller Joakim Astgård i Ett Rom Til.

Ifølge Astgård er det mer gjennomføringsevne enn ideer det skorter på hos folk flest. Tilfanget av inspirasjon er omtrent ubegrenset, og mange er flinke til å se for seg hvordan ting kan bli. Men å komme dit kan føles som en voldsom bøyg.

– Vi hjelper til med å ufarliggjøre det kaoset som oppstår i en totalrenovering, sier han.

– Selv liker jeg aller best uke to i prosessen, da alt er revet og det ser helt, helt crazy ut. Da står vi der og koser oss og peker ut hvor veggene skal komme, hvor stikkontaktene skal være, og ser for oss hvordan alt skal falle på plass. Når du har vært gjennom den fasen minst 50 ganger er det ikke lenger noe stress.

Løsninger for nye leiligheter

For fem år siden drev de nesten bare med møbelsnekring, men det har endret seg. Nå blir de først og fremst kontaktet av folk som vil få hjelp til å pusse opp og løse plassproblemer, og samtidig få noe som er fint og personlig.

– Vi opplever også at folk som kjøper nyproduserte leiligheter kontakter oss allerede før leiligheten er ferdig bygget, for å få hjelp til å skape et helhetlig interiør, forteller Astgård.

Prisen – hva kan man så si om den? Astgård legger ikke skjul på at det koster, men understreker at prisen vil variere veldig.

I det nye flerfunksjonelle rommet har familien fått spesialtegnet en sofa i eik, en skapseng og mediamøbel.

– Det går an å betale et par tusen kroner for en liten workshop hos oss, så får du en realitycheck på hvor omfattende prosjektet ditt er og hva det vil komme til å koste. Kanskje finner du ut at du må spare litt mer før du starter, eller at det går an å dele det opp, og for eksempel la en møbelsnekker bygge litt hvert år istedenfor alt på en gang, sier Astgård. 

Men på ett eller annet tidspunkt skal du kanskje selge leiligheten din, uansett hvor mye penger du har lagt i skreddersydde løsninger. Og hvor salgbart er egentlig et hjem der alt er spesialtilpasset eieren?

– Min erfaring er at dette øker verdien på leiligheten. En leilighet med en rød tråd i interiøret og gjennomtenkte løsninger av høy kvalitet, er et kjempeattraktivt objekt, sier Astgård.

På Bolteløkka er familien godt fornøyde med grepene som ble gjort.

– Det var en lang prosess, men det ble som vi hadde tenkt. Vi føler at vi har en bedre leilighet nå enn vi hadde før, sier Martin Skumsnes Haugberg.


Til høyre for den nedfellbare dobbeltsengen er det bygget bokhylle med skuffer, med plass for både TV og skjult prosjektorlerret. Dermed kan stua fungere både som gjesterom og hjemmekino.