Bildet av fasader i Stend Mølle borettslag i Bergen.

På sparebluss – her er rådene du trenger for å spare strøm nå

Små grep og endring i vaner kan gi stor effekt på strømregningen. Her er energirådgivernes tips.

En av fire nordmenn er lite forberedt på at strømregningen kan bli svært høy framover, viser en undersøkelse YouGov nylig gjorde for Gudbrandsdal Energi. 30 prosent av de spurte sa at de må velge bort aktiviteter og innkjøp for å få råd til å betale strømregningen. Heldigvis finnes det råd for å unngå strømsjokk.

Sjekk strømforbruket ditt

Det første du bør sette deg inn i er hva som bruker mest strøm i leiligheten eller huset ditt. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) bruker en husholdning i gjennomsnitt rundt 16.000 kilowattimer i året.

Naturligvis bruker vi mest i årstiden vi er på vei inn i, og på lista over andel av totalt årlig energibruk i en bolig troner oppvarming med 55 prosent. Deretter følger varmtvann (20 prosent), teknisk utstyr (15 prosent) og belysning (10 prosent).

La oss ta et eksempel fra Enova. En familie på tre som bor i en 120 kvadratmeter stor bolig med kun elektrisk romoppvarming bruker i snitt 12.000 kilowatt (kWh) i året på kun oppvarming. TV-en står kun for 110 kWh i året dersom den står på 21 timer i uka i snitt. Belysning står for 900 kWh årlig, mens komfyren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og fryse-boksen ligger på rundt 200 kWh i året hver.

Drar vi det ned til kroner og øre, kan Energi Norge opplyse om at en runde med en moderne oppvaskmaskin normalt koster cirka én krone. Å lade mobilen hver dag i ett år kos-ter deg litt over fire kroner til sammen. Å kjøre en moderne vaskemaskin koster cirka 60 øre. Spanderer du en runde i tørketrommelen kommer du opp i 1,50 kroner til sammen. Når strømprisene er høye kan dusjen og klesvasken koste både to og tre ganger mer.

Energirådgiverråd

  • Slå av lys i rom som ikke er i bruk. Utnytt dagslyset. Bruk sparepærer, spesielt til utelys og kalde rom.
  • Monter tetningslister rundt trekkfulle vinduer og dører. Ikke la vinduer stå på gløtt over lengre tid. Luft heller kort og effektivt, og ha lavere temperatur i rom som brukes sjelden.
  • Fyll opp vaske- og oppvaskmaskin før bruk. De fleste maskiner bruker like mye energi fulle, som tomme. Ikke la vannet renne om du skyller eller vasker for hånd.

Kilde: Enova

Bildet viser energirådgiverne Walter og Henrik Nordstrand.
Led-pærer, tetningslister og en ekstra genser. Energirådgivernes gode råd trenger ikke å være dyre, men til de som skal pusse opp anbefales også innvendig etterisolering.

Bytt lister og pærer

Det hjelper altså ikke å være flink til å skru av alle lys og se mindre på TV dersom varmeovner og varmtvannet står på full guffe. Hvilke grep kan tas for å senke oppvarmingskostnadene?

– Noe så enkelt som å bytte tetningslister kan gi en besparelse på 25–50 kilowattimer i året per meter. Tetningslister koster lite og er enkle å montere, sier energirådgiver Henrik Nordstrand i Klimabygg AS.

Han anbefaler alle å se over tetningslistene i vinduer og dører. Har de begynt å morkne og sprekke, så spares prisen på nye tetningslister, helst av silikon, inn igjen på kort tid.

Terje og Elise Marie Rasmussen vet godt hva dårlig tetning kan bety. Da de flyttet inn i borettslaget Stend Mølle i Bergen var det ikke bare kald luft, men også vann som trengte inn. Her var det husets vegger som lakk, og det trengtes ny kledning og vindtetning. Nå kan ekteparet nyte utsikten uten å frykte vannskader og trekk fra Fanafjorden.

Far og sønn Walter og Henrik Nordstrand driver tømrerfirmaet Klimabygg AS, og er begge Enova-godkjente energirådgivere. De kjenner borettslaget Stend Mølle godt.

– Her har de 63 downlights i taket og kan spare mye på å bytte fra halogen til led-pærer, sier Walter når han kommer inn i leiligheten til Rasmussen.

Ifølge Enova kan led-belysning redusere strømforbruket med drøyt 80 prosent i forhold til halogenpærer.

– Vi er i gang. Etter hvert som pærene ryker, bytter vi til led, sier Terje Rasmussen.

Når det er på tide å pusse opp, kan det være smart å etterisolere veggene fra innsiden, tipser energirådgiver Nordstrand.

Mer effektiv oppvarming

Leilighetene til ekteparet Rasmussen har gassovner i stuen og elektriske varmekabler på badene. I tillegg har de en liten elektrisk varmeovn i stuen. Har leiligheten din kun elektrisk oppvarming, kan det være mye å spare på å bytte til moderne ovner som kan kobles til et styringssystem via internett. De som i tillegg har en gammel vedovn bør montere en ny og mer effektiv innsats. Mange bytter til pelletskamin med termostat.

– De må bare sjekke at pipeløpet er godkjent for pellets, sier Henrik Nordstrand.

Walter Nordstrand mener også at en luft til luft-varmepumpe kan gi god effekt i en leilighet, om det er mulig, med tanke på borettslagets regler.

– Noen godkjenner for eksempel at du har utedelen på altanen. Den kan også bygges inn med et varmepumpehus, sier han. Nordstrands siste gode råd er enkelt: Senk innetemperaturen.

– Bruk genser om vinteren. Vi har vel alle hørt om nattlue. I dag forstår vi ikke hva det skal være godt for, men det skyldes jo at det var kaldt på soverommet. Da jeg var liten fikk jeg varmeflaske av bestemor, sier han.

Hvorfor så dyrt?

Alt fra kinesisk industriproduksjon til europeiske CO2-kvoter påvirker norske strømpriser. I fjor hadde nordmenn gleden av lave strømpriser gjennom hele året. Årsaken var først og fremst mye snø og regn som fylte vannmagasinene. I år har strømprisene i Sør-Norge vært rekordhøye. Denne gangen er årsaken mer sammensatt. Sør-Norge er koblet på et internasjonalt strømmarked, og er spesielt tett knyttet til resten av Norden. Nå er det lite vann og snø i magasinene i Norden.

– Det trekker opp kraftprisene, men er bare en av flere faktorer som påvirker kraftprisene i Sør-Norge, sier sjefanalytiker i Stormgeo Nena, Sigbjørn Seland.

Kraft handles mellom land, og fraktes via kabler. Norge har kabler til Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og England, og de andre nordiske landene har også sine forbindelser til andre land. Nå er kraftprisene i Europa rekordhøye, hvor fortsatt mye av strømmen kommer fra kull- og gasskraftverk, som må kjøpe svært høye CO2-kvoter. I tillegg er råvarene dyre og gassprisene høye. Gasslagrene i Europa var lave etter en kald vinter, og høy eksport til Asia har gjort at Europa ikke har klart å bygge opp lagrene igjen. Den nye kraftkabelen til England kommer også til å påvirke oss, mener sjefanalytiker Seland.

Bilde av ekteparet Rasmussen på balkongen sin i borettslaget Stend Mølle i Bergen.
Her i borettslaget Stend Mølle i Bergen, bor ekteparet Terje og Elise Marie Rasmussen. Da de flyttet inn i var det ikke bare kald luft, men også vann som trengte inn. Her trengtes det både ny kledning og vindtetning. Nå kan ekteparet nyte utsikten uten å frykte vannskader og trekk fra Fanafjorden.