OBOS bygger bofellesskap

I flere nye prosjekter tilpasser OBOS boliger til personer med spesielle behov. Boligene bygges med fellesrom for beboerne og personalrom for ansatte fra kommunen.

Håkon H. Arnesen sitter i en splitter ny sofa og ser utover Oppsal senter. For en uke siden flyttet han inn i egen leilighet, i samme gang som andre unge voksne med funksjonsnedsettelse. 

– Det er bra, det er litt deilig å flytte hjemmefra, sier han.

Bofellesskapet er en del av et helt nytt OBOS-borettslag på Oppsal. 

– Vi var åtte familier som gikk sammen om å danne et boliggruppe, etter oppfordring fra Oslo kommune. Vi kom i kontakt med OBOS og fikk velge mellom flere nye prosjekter, sier Christian H. Johansen, som er faren til Håkon.

Håkon har endelig flyttet inn i egen leilighet. I samme gang bor syv venner, de fleste av dem har han kjent siden han var barn.

Tilpasses spesielt

Boliggruppen endte med å kjøpe ni leiligheter i et borettslag som skulle bygges på Oppsal. Hvert av barna fikk en toroms-leilighet hver, og den siste ble tegnet om til felles spiserom og kontor for de ansatte fra kommunen. 

– I nye prosjekter har du mulighet til å tilpasse leilighetene, vi kan endre innvendige vegger og sjakter. I eksisterende bygg er det ikke så lett å tilpasse leiligheter til denne type bofellesskap, fordi du har bæring og sjakter som kommer i veien, sier Carl Christian Birkeland, prosjektsjef i OBOS Nye Hjem. 

På Oppsal ligger alle leilighetene i samme gang, som har vært spesielt positivt for beboerne.

 – Familiene har kjent hverandre siden barna var små. Det hele tiden å ha vennene utenfor betyr mye for Håkon. Alternativet var å kjøpe egen leilighet, men det kan bli ensomt, sier Johansen.


- Ambisjonen er at barna skal klare seg selv. Og det er viktig at boligen ikke ser ut som en institusjon, sier Christian H. Johansen, faren til Håkon.

Flere prosjekter på gang  

Det er ikke bare på Oppsal OBOS bygger bofelleskap. Det første prosjektet av denne sorten sto ferdig i 2011 - åtte leiligheter i Økernly borettslag. Siden er det etablert tilsvarende boliger i ytterligere seks prosjekter. I disse dager flytter 16 ungdommer inn i et bofellesskap på Symra terrasse.

I tillegg er et nytt prosjekt på trappene i Bjørnegårdsvingen i Bærum. Alt i alt dreier det som om 90 spesialtilpassede leiligheter.

– Det er klart at når én gruppe kjøper flere leiligheter drar det i gang salget. Men det er ikke hovedgrunnen til at vi er positive til denne type prosjekter. Vi ser at det er et behov og ønsker å gjøre noe med det, sier Birkeland.

 Ettersom leilighetene må tegnes om og spesielle behov må tas hensyn til, kreves en god dialog med kjøperne. 

– Det er en del ekstra jobb med å tilpasse boligene etter behov. Men det er verdt det når du ser hvor henrykte beboerne er på overleveringen og hvor glade foreldrene blir når barna kommer i mål, sier han.