Møblert jungel

I en 50 kvadratmeter stor leilighet på Bislett i Oslo bor 100 planter. Og Anders Røyneberg.

Når du kommer inn i leiligheten til Anders Røyneberg på Bislett i Oslo er det som å tre inn i en jungel. Her står det planter på bord, stoler og hyller, og de henger ned fra vinduet og omkranser speilet.

– Jeg er oppvokst på gård i Råde i grønne omgivelser. Mange flytter tilbake til der de kommer fra, men jeg har tatt det grønne inn i stedet, sier han.

 – Jeg ønsker meg ofte planter i gaver fra folk, men det er mange som får prestasjonsangst og ikke vet hva de skal gi meg, sier Anders Røyneberg.  

De ulike plantene har ulike historier. I stuen står et høyt siv han fikk som stikling av en kamerat og på balkongen vokser et stort appelsintre, som han har hatt i ti år.

– Jeg har pottet om appelsintreet så det har blitt større og større, men nå har det blitt så stort at jeg ikke kan la det bli større. I år fikk jeg 200 små appelsiner på treet. De bruker jeg når jeg lager gin tonic, sier han. 

Fremhever plantene

Ofte brukes planter til å løfte interiøret, men hjemme hos Anders er det interiøret som løfter plantene. Møblene er mørke, pottene er trefarget og veggene er malt i farger som fremhever de grønne bladene. 

– Jeg foretrekker planter foran møbler, og har nok mindre møbler for å kunne ha flere planter. Hadde jeg mange planter og mange møbler ville det nok blitt veldig rotete, så da fant jeg ut at jeg ikke trengte så mye møbler. Jeg liker planter i interiøret på grunn av det estetiske, de er fine å se på, sier han.

Anders forteller at ulempen med mange planter er at det fort kan se rotete ut, men at det kan løses ved å tenke gjennom hvor plantene står i forhold til hverandre.

– Plantene bør stå på ulike nivåer, for eksempel på stoler og småbord så de små plantene kommer litt opp. De bør også settes sammen i grupper, gjerne en gruppe på tre, med én stor plante bak og to mindre foran, sier han.

Plantene står i ulike høyder, på bordet, gulvet og hengende på veggen.

Hardt arbeid

Å ta vare på rundt hundre planter krever sin mann. Plantene skal ha nok lys, næring og vann. I tillegg dusjer han bladene med en sprayflaske et par ganger i uken, og tar med plantene inn på badet for en skikkelig dusj én gang i måneden. 

– Når plantene dusjes skylles støvet på bladene bort, som gjør at de tar inn mer av lyset. Det er spesielt viktig om vinteren. Om sommeren setter jeg dem ut når det regner så de får skylt seg, sier han.

Plantenes behov kommer i første rekke, og han har også tatt hensyn til plantene når han innreder. Panelovnen står for eksempel under kjøkkenbordet i stedet for under vinduet, for å unngå at varmen tørker ut luften for plantene i vinduskarmen.

– Nå om vinteren spesielt har plantene førsteprioritet på lys fra vinduet. Da rydder jeg unna mye og setter plantene  nærme vinduene. Vinteren i Norge er brutal, den er mørk og kald. Det er gøyere om sommeren, da kan jeg spre plantene mer rundt i leiligheten, sier han.

– Man vet aldri om man klarer å ta vare på planter. De er jo levende, og noen dør og andre kommer til, sier Anders.

Planter på budsjett

Å ha rundt hundre planter høres dyrt ut, men Anders forteller at det er mulig å være plantegal på budsjett.

– Man kan være økonomisk ved å få stiklinger, for eksempel av venner eller gjennom plantegrupper på nett. Pottene kjøper jeg på Fretex og på loppemarked. Og så bruker jeg boller eller lykter, som det egentlig skal være lys i, som potter, sier han. 

Det kan bli dyrt med potter, men Anders kjøper pottene på Fretex og på loppemarked. – Mange potter er hvite, men jeg er ikke så glad i dem. Jeg vil ha mer jordfargede potter, sier Anders.

Det er også sosialt å være glad i planter. For et halvt år siden begynte Anders å legge bilder av plantene sine ut på Instagram. Det har gjort at han har kommet i kontakt med planteelskere over hele verden.

– Jeg har møtt mange mennesker når jeg har vært ute og reist. I New York møtte jeg en plantedame som har 800 planter inne. Plantemennesker er rolige mennesker, det er sjelden at plantemennesker er bøller. Så hvis du vil bli roligere bør du investere i noen planter, sier han.

Interessert i planter?

Her er andre gode kilder til plantepleie:

Gromagasinet.no
- les tips og erfaringer, og se bilder fra planterike hjem

Nabolagshager 
– arrangerer plante-, stiklinger-, og frøbyttemarked

 

6 tips for å få plantene til å vare

1. Kunnskap

Les litt om plantene før du skaffer dem, så du vet hvor mye lys og vann de vil ha

2. Vann

Ikke gi dem for mye vann. Stikk fingeren i jorden. Hvis den er fuktig eller jord henger fast på fingeren trenger du ikke vanne planten

3. Lys

Sørg for at plantene får nok lys, spesielt på vinteren 

4. Næring

Gi dem næring i blant, særlig i sommerhalvåret

5. Blader

Fjern døde blader

6. Kos

Spray plantene med vann av og til