Brenner for lokalt engasjement

Sara Barzinje drømmer om FN, men først vil hun gjøre sitt for at ungdommene på Tøyen blir hørt.

Det er midt i april, «i disse koronatider» har ikke blitt en forslitt frase ennå. Tøyen torg ser ut til å være et populært sted både til å innta hjemmekontorlunsjen og strekke på beina. Det er i hvert fall påfallende livlig til å være en torsdag formiddag.

– Da jeg vokste opp her var det nesten helt nakent, men det var vårt friområde. Torget var stedet hvor alle samlet seg, sier Sara Barzinje, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, som akkurat har kommet fra en digital forelesning.

22-åringen tenker tilbake på vannkrig og gjemsel, iskald softis og tre pakker nudler for en tier. Men først og fremst minnes den unge politikeren et sterkt fellesskap.

– Jeg føler meg heldig som har vokst opp her hvor den lokale frivilligheten har vært så viktig. Det har også gjort at jeg sitter på mange erfaringer som er fine å ha. Mangfoldet gjør at man forstår, og det er lite som er ukjent eller fremmed for deg. Nettopp det føler jeg kanskje vi sliter litt med i dagens samfunn – om noe er fremmed for oss, trekker vi oss heller tilbake fremfor å ta det første skrittet.

– Det har aldri vært noe problem for meg.

 

 Tilfeldig triumf

Selv om hun har tatt dette første skrittet en del ganger de seneste årene, var veien inn i politikken langt mindre fremoverlent. Venninnen Agnes forsøkte å overtale henne gjennom hele videregående. «Du må bli med i AUF, Sara, det passer så bra for deg». Kanskje neste år, svarte hun alltid. Da utelukket hun det ikke helt, men forpliktet seg heller ikke til noe.

Men så gikk det som det måtte – de fullførte videregående. Da måtte hun liksom bli med, som Barzinje sier, og kommunevalget var like rundt hjørnet.

– Jeg skjønte at jeg selv må prøve å bidra til forbedring i samfunnet. Det er ingen som tar kampen for deg. Jeg sitter på mye erfaringer og perspektiver som jeg vet er nyttig og representativt, så sammen med engasjement fra venner hoppet jeg i det.

Da ble det aldri AUF, men hun begynte rett i moderpartiet Ap. Hun hadde vært med i Tøyenrådet, men var helt uten ungdomspolitisk erfaring. Plutselig var hun folkevalgt politiker, og skulle sitte i både Oppvekstkomiteen og Bydelsutvalget i Gamle Oslo.

Om man bare hører Barzinje snakke, er det lett å se for seg en 22-åring som har gått gradene i AUF siden hun var tenåring. Enten det er om video-forelesningen hun nettopp kom fra eller de strukturelle utfordringene på Tøyen, snakker hun alltid like engasjert, gestikulerende og med et fast blikk. Tydelig, uten å være overtydelig. Overbevisende, uten å være gjentakende.

Gentrifisert

Mye har skjedd på Tøyen siden hun og vennene spiste tørre nudler på torget. Barzinje mener hun har lært mye av å oppleve Tøyenløftet, av å se forandringene utfolde seg. Selv om Barzinje har erfart at det lokale engasjementet blant den mangfoldige befolkningen har vært dens fremste kvalitet, har ikke alle dratt nytte av velviljen. Tøyenløftet, et kommunalt prosjekt for å bedre befolkningens levevilkår, har siden starten i 2014 fått kritikk fra flere hold for den manglende involveringen av lokalbefolkningen.

– Det var ikke før Brennpunkt-dokumentaren der dette for alvor ble kjent, at ungdommene ble invitert til Rådhuset og spurt «hva mangler dere på Tøyen?». Etter fire år! Da ble jeg ordentlig provosert.

Hun bemerker at Tøyen har hatt sine strukturelle utfordringer, og trekker frem eksempler som trangboddhet og barnefattigdom, ungdomskriminalitet og frafall i videregående skole. Hun mener Tøyenløftet har bidratt til mye positivt, og trekker frem tilbudene til de aller yngste. Samtidig mener hun politikernes tilnærming til prosjektet var lite gjennomtenkt. Hun mener en viktig del manglet, nemlig medvirkning og involvering av ungdom.

– Først når de fikk negativ medieoppmerksomhet, valgte de å involvere lokal ungdom. Det er viktig med kontinuerlig dialog, for det er ingen andre enn ungdommene selv som vet hva de ønsker. Utenforstående og politikere kommer ingen vei hvis lokalbefolkningen ikke blir inkludert og ivaretatt.

– Lokalpolitikere har blitt kritisert fordi Tøyen torg av mange omtales som et gentrifisert sted beregnet på en hvit middelklasse. Hva tenker du om det?

– Det som skjedde var at Tøyen ble fint utpå. Alle har lyst til å henge på Tøyen. Alle vil ta en frokost her, alle vil spise lunsj her. Alle utenom lokalbefolkningen selv. Mange omtaler Tøyenløftet som det hvite løftet fordi man ikke har klart å treffe. Det er en homogen gruppe som bruker torget. Det er ingen lokale ungdommer som lunsjer her. Hvis ikke en familie føler at de har råd til å komme hit å spise på det lokale torget, er det noe som er galt.

Igjen har Barzinje gjort det hun kan for å engasjere seg. Hun sitter i dag i styret til Tøyen Torgforening, som ble startet som en direkte følge av at mange i området ikke følte at torget var et sted de kunne være. Barzinje vil at lokalbefolkningen involveres.

– Vi har sammensatt av mange ulike mennesker, og det er det som gjør Tøyen til Tøyen, Mister vi det, mister vi alt annet også.

Ett mål

Nå studerer Barzinje biovitenskap, men har en vag plan om å kombinere det med juss. For selv om hun brenner for hjemstedet, drømmer hun om å jobbe i FN.

Da hun vokste opp, og gradvis ble mer og mer samfunnsengasjert, fant hun aldri noen som var som henne. Etter hvert kjente hun på et ønske om å gi noe tilbake til området sitt, der hun selv hadde blitt så bra behandlet.

– Jeg er en jente med minoritetsbakgrunn som er fersk i politikken, det er liksom minus, minus, minus. Det er synd å si, men sånn er det. I politikken er det veldig få med minoritetsbakgrunn. Malala var den nærmeste jeg fant, og hun er så langt unna, sier hun.

Selv om det er hjemstedet Tøyen hun brenner for, er det én ting som er enda viktigere for den unge politikeren.

–  Mange med en flerkulturell bakgrunn føler at det er en byrde, og i mange tilfeller er det jo det. Det er noe mange i samfunnet bruker mot deg. I mitt tilfelle har jeg alltid brukt det som en styrke, og dersom jeg kan være med å skape litt inspirasjon, hos både gutter og jenter, som egentlig vil, men som trenger det pushet … Det er nok for meg.

Om Sara Barzinje:

  • 22-årig student og ungdomspolitiker (Ap) født og oppvokst på Tøyen.
  • Sitter i Bydelsutvalget og Oppvekstkomiteen i bydel Gamle Oslo
  • Er også varamedlem i Arbeidsutvalget og observatør i Ungdomsrådet.