Guro (27) skal ikke kaste mat på 30 dager

På 30 dager skal Guro Pettersen venne seg til å kaste mindre mat.

– Jeg lager ofte for mye mat og kjøper inn mat som blir dårlig før jeg får spist det. Det er både unødvendig, lite økonomisk og lite miljøvennlig, og er en uvane jeg ønsker å endre, sier Guro Pettersen.

Forskning sier at det tar 30 dager å endre en vane. Eller en uvane, for den saks skyld. Sammen med forskermiljøet cCHANGE har OBOS tatt initiativet til #30dager for miljøet. Her utfordres tusenvis av mennesker til å endre en liten ting i din hverdag i hele september.

- Jeg er egentlig veldig opptatt av miljø, men som fotballspiller er hverdagen min uforutsigbar og jeg lager ofte middag sammen med venner. Enten jeg spiser alene eller sammen med andre er det vanskelig å beregne hvor mye mat jeg skal lage for at jeg ikke trenger å kaste noe etterpå, sier Pettersen, som er keeper i Vålerenga og jobber som trainee i OBOS ved siden av.

Jeg lager ofte for mye mat og kjøper inn mat som blir dårlig før jeg får spist det. Det er både unødvendig, lite økonomisk og lite miljøvennlig, og er en uvane jeg ønsker å endre.

Velg noe du bryr deg om

Utfordringen du velger kan være å sykle til jobb, bruke mindre plast, spise mindre kjøtt eller noe helt annet.

Forskerne i cCHANGE anbefaler å velge noe du bryr deg om og som du ønsker å endre, slik at du føler eierskap og forpliktelse til utfordringen du har valgt.

– Dette handler ikke bare om ditt karbonfotavtrykk, men også om hvordan du forholder deg til endring. Vår erfaring med slike 30-dagersprosjekter er at det går bra de første ukene, men at det i uke tre og fire blir tøffere å holde det gående. Det er først når man kommer over den kneiken at den nye vanen sitter ordentlig for de fleste, sier Karen O’Brien, professor ved Universitetet i Oslo og med-gründer av cCHANGE.

Ditt bidrag teller

Du tenker kanskje at din lille endring for miljøet ikke vil ha en betydning i det store klimabildet.

O’Brien forteller at vi som individer kan skape mye større endringer enn det vi tror, og det vi ofte blir fortalt. Viktige historiske hendelser og forskning viser at samfunnsendringer kan skje raskt når folk engasjerer seg i noe som er viktig for dem.

- Vi må huske på at vi ikke er alene om å skape endring. Målet er at deltakerne skal se at de er en del av et større nettverk som de kan påvirke og inspirere. På den måten vil ringvirkningene av prosjektet ha en mye større effekt enn hvor mye CO2-utslipp hver enkelt deltager har spart, sier hun.

Tusen tok utfordringen #30dager

Tusenvis av deltakere valgte en vane de ønsket å endre i hele september. De gikk ut av komfortsonen og satte i gang. Underveis delte de sine erfaringer på Facebook-siden til #30dagerformiljøet!

Se hvordan utfordringen #30dager gikk.