kvinne og barn holder malingskoster

Slik kan du ta grønnere valg når du skal pusse opp

Vi pusser opp som aldri før, men det er faktisk mulig å gjøre det litt mer klimavennlig.

Nordmenn har vært europamestere i flere tiår. Helt siden 1991 har vi nordmenn vært blant de beste nasjonene. I hva? I sporten oppussing, så klart.

I 2018 brukte vi totalt 90 milliarder på å pusse opp boligene og hyttene våre. Det betyr at hver nordmann brukte 10.200 kroner, ifølge tall fra Prognosesenteret.

Vi er faktisk ikke lenger europamestere. Nå ligger Italia på oppussingstoppen. Norge har rykket ned til 6. plass, bak land som Tyskland og Portugal. Men det er ikke vi som pusser opp mindre, det er de andre nasjonene som gjør flere klimatiltak i boligene sine.

Nordmenn pusser nemlig opp som aldri før. For 15 år siden brukte vi bare en tredjedel av det vi gjorde i fjor. 90 milliarder kroner – på maling og tapet, sofa og seng, vinduer og gulv, fugemasse og sparkel. I fjor hadde 1 million norske husstander et oppussingsprosjekt på gang. Vi river ned, maler om, hiver ut og kjøper inn nytt. Den potensielle miljøgevinsten er stor, med andre ord.

Forfall av huset blir sett på som forfall av deg selv. – Vi er opptatt av å fremstå som vellykkede, sier professor om årsaken til nordmenns higen etter oppussing.

For fornyelsens skyld

Miljøgevinst? Vi skal jo «bare skal male soverommet og kjøpe ny seng»?

Det kan være miljøuvennlig, det også. Malingen kan inneholde giftstoffer, og sengen skal både produseres og transporteres.

Klimavennlig oppussing - er det mulig?

Men hva er egentlig de aller viktigste klimatiltakene vi kan gjøre når vi skal pusse opp?

Det åpenbare er å ikke pusse opp. Ifølge Prognosesenteret kunne vi klart oss med halvparten av pengene vi bruker på oppussing årlig – dersom formålet kun var å vedlikeholde egen bolig. Den andre halvparten, de 45 resterende milliardene, går til «unødvendige» kosmetiske endringer.

Men det finnes klimaennlige måter å fornye hjemmet på. Katharina Bramslev er daglig leder i Grønn Byggallianse, en organisasjon som jobber med å få byggenæringen til å bli mer bærekraftig. Hun vet råd.

– Det beste er å gjenbruke mest mulig av det du har. Den gamle kjøkkeninnredningen kan bli ny ved å skifte fronter, og det samme gjelder innredningen på badet. Gamle linoleumsbelegg og tregulv kan slipes og overflatebehandles, da blir de som nye. Og let etter brukte møbler på Finn. Da sparer du ikke bare miljøet, men også penger.

Hva med de tingene vi må kjøpe nytt, som maling og sparkel?

– Produkter i spann og tube inneholder ofte mange miljøgifter, og det er verken bra for miljøet eller helsen. Velg produkter som har lite giftstoffer, det gjelder både maling, sparkel, fugemasse og lim. Spør etter det i butikken. Jo flere som spør, desto bedre blir både kunnskapen og utvalget, påpeker Bramslev.

Gjenbruk, gjenbruk, gjenbruk

Er det ikke mulig å sjekke produktene på egen hånd?

– Joda. Vi i Grønn Byggallianse har laget en grønn materialguide. Den finnes på nettsidene våre, og kan brukes dersom du skal sammenlikne materialer, for eksempel hva som er «grønnest» av tregulv og linoleumsgulv. Guiden gir oversikt over klimagassutslipp og kjemikalieinnhold i ulike materialtyper, forklarer Bramslev.

Når du har bestemt deg for materiale, kan du sjekke om det er svanemerket eller NAAF-merket (Norges Astma- og Allergiforbund).

– Det første sikrer deg giftfrie produkter, det andre sikrer deg produkter uten avgassing.

Katharina Bramslev har ikke bare teoretiske tips, hun vet hva hun snakker om. I sommer var hun og familien klimavennlige oppussere. De malte veggene med en miljøvennlig kalkmaling. De snekret en bokhylle i sertifisert furu. De unngikk spiker og fugemasse, og brukte heller skruer og lister, slik at de lett kan bygge om dersom behovene endrer seg. Og de tok av listene rundt vinduene, etterisolerte, malte listene og satte dem på igjen.

Det siste er noe av det viktigste vi gjør, mener Byggallianse-lederen:

– Vi lever i et bruk-og-kast-samfunn der vi sløser med de materialene vi allerede har. Byggenæringen bruker 40 prosent av alle materialressurser i samfunnet, og det begynner å bli knapphet på slike ressurser i verden. Det slippes også ut store mengde klimagasser både i produksjonen, pakkingen og transporten av nye produkter, og derfor reduseres utslippene betraktelig ved gjenbruk.

Klimavett på nett

Her finner du andre gode kilder til hvordan du kan pusse opp mer miljøvennlig.

Syv tips til miljøvennlig oppussing

1. Kjøp miljømerkede produkter

Sjekk om maling, sparkel, mobler og vinduer er svanemerket eller NAAF-merket.

2. Bruk det du har

Kvaliteten er ofte god og det er tilpasset boligen. Gi bort eller selg det du vil kvitte deg med.

3. Ta gode energivalg

Energieffektivisering, for eksempel isolering, gjør at du sparer både strøm, penger og miljø.

4. Spar regnskogen

Man kan fortsatt få kjøpt regnskogstømmer. Kjøp nordiske treslag eller andre materialer

5. Velg varige løsninger

Hvor lenge vil du like den turkise malingen og hvor lenge holder den laminerte kommoden? Gå for løsninger og produkter som kan vare lenge.

6. Sorter avfallet

Oppussingssøppel er ofte spesialavfall. Hvis du leier en container, plikter utleier å sortere avfallet ditt.

7. Kan du fornye uten brekkjern og malerkost?

Hvis du ommøblerer litt og bytter ut tekstiler, får du fornyet hjemmet samtidig som du sparer både tid, penger og miljøet.