Bilde av fire unge voksne som skal flytte inn i Borgund borettslag.

Flytter hjemmefra for første gang

I Borgund borettslag i Ålesund får ti unge voksne med ulike tilretteleggingsbehov endelig oppleve drømmen om egen bolig.

I Olsvika i Ålesund bygger OBOS 12 leiligheter, der ti blir boliger for unge voksne med spesielle behov. De to andre boligene blir fellesrom for beboerne, og et personalrom for ansatte fra kommunen. Dette boligprosjektet er en fortsettelse av Borgund 1 Fremmerholåsen borettslag som gjorde åtte unge til stolte boligeiere i 2018.

Populært tilbud

Norske boliger er sjelden tilpasset personer som har nedsatt funksjonsevne. Lederen for styret i Borgund borettslag, Terje Torvik, har sammen med styret jobbet siden 2012 for at nettopp disse skal få egne boliger. OBOS har bygget og driftet sju tilsvarende prosjekter rundt omkring i landet, der det første stod ferdig i 2011. OBOS ble dermed tidlig en naturlig samarbeidspartner i alle ledd.

– De unge vil eie og bestemme mer selv. Borettslaget har nå over 70 medlemmer på venteliste, så behovet er utvilsomt stort, fastslår Torvik.
Torvik har samlet fire av de ti boligeierne til befaring av bygget som skal stå ferdig i februar 2022.

Martine Olsbø Nesdal (23) er en av dem, og hun ser fram til å flytte inn i Borgund 2 Olsvika borettslag. Leiligheten har stor balkong, to soverom og et areal på nesten 60 kvadratmeter. Med hjelp fra faren sin, forteller Nesdal at hun gleder seg og synes det er fint her. Boligen ligger nær familien, så hun regner med mye besøk og pizzakos i sofaen.

Også Christanse Bunes (23), forteller at hun gleder seg.

– Jeg skal ta med meg ting til kjøkkenet, forteller hun.

Vil bestemme selv

Thomas Riise (27), som i dag bor sammen med foreldrene, tvillingbrødrene på 18 år og en masete katt, er veldig klar for et eget sted å bo.
– Da slipper jeg alle middagene som mor lager. Jeg kan lage middag selv, sier han.

Både han og kompisen Vegard Humblen Hellton (27) ler godt, og begge synes det er en trygghet at de allerede kjenner mange som skal flytte inn i leilighetsbygget. De to spiller til og med i band sammen; The ATV. Riise på slagverk, og Hellton på bass. De tviler på om de får bruke fellesarealet som øvingslokale, men er klare for å spille opp til fest.

– Vi har lagt vekt på å få en beboergruppe som fungerer godt sammen selv om de har ulike behov for tilrettelegging og hjelp, skyter Torvik inn.