En mor, datter og far ligger i en seng og ler

Forkjøpsrett

Med forkjøpsretten kan du kapre drømmeboligen – uten å være med i budrunder! Som OBOS-medlem stiller du først i køen når du skal kjøpe bolig.

Hva er forkjøpsrett?

Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på over 90 000 boliger i hele Norge. Forkjøpsretten gir deg muligheten til å stille foran i køen når boliger legges ut for salg. Alle kan kjøpe boliger fra OBOS, men som OBOS-medlem får du velge og kjøpe bolig først. Jo lengre du har vært medlem, jo lengre ansiennitet har du, og jo lengre fram i køen kommer du.

Slik fungerer forkjøpsretten

Du starter å bygge ansiennitet fra den dagen du melder deg inn. Det vil si at med kun én times ansiennitet kan du: 
  • velge bolig først i et nytt boligprosjekt,
  • velge å kjøpe bolig etter at siste bud er gitt i en budrunde 
Hvis det er flere OBOS-medlemmer som ønsker å kjøpe samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet, og som har meldt forkjøp innen meldefristen, som får boligen.

Det eneste du trenger for å bruke forkjøpsretten er:

  1. å være OBOS-medlem, eller melde deg inn i OBOS
  2. melde forkjøp innen fristen

Les også: Ofte stilte spørsmål om forkjøpsrett

Lang ansiennitet i nær familie?

Har noen i familien din lang ansiennitet, kan dere bytte eller overføre ansienniteten. Finner du drømmeboligen din og ønsker å kjøpe den med forkjøpsretten, kan ansienniteten til faren, bestemoren eller onkelen din være det som gjør at du kommer lengre fram, eller til og med først, i køen.  
Det er ikke mulig å ha lengre ansiennitet enn din egen alder. 

Drømmebolig til fastpris

OBOS har siden 1929 bygget mange tusen boliger til medlemmer over hele landet, og bygger stadig flere. Dette gir OBOS-medlemmer en unik portefølje av boliger som kan kjøpes med forkjøpsretten, uten budrunder.  
Finner du drømmehjemmet ditt i et nytt boligprosjekt, og du har lengst ansiennitet, vet du allerede hva den vil koste ettersom boligene selges til fastpris.

Les om Kristina som slapp krevende budrunder med forkjøpsrett, og fikk kjøpt leilighet.  

Les mer om hvordan de ulike forkjøpsrettene fungerer

Velg hvilken type bolig du er på jakt etter og få oversikt over alle detaljene – og hva som er greit å huske på når du ønsker å bruke forkjøpsretten.