Om podcasten hjemlengsel

Bolighistorien er historien om velstandsvekst, politiske veivalg, kriser og krakk, arkitektur og byutvikling. Og OBOS har stått midt i den historien i 90 år.

I 2015 gikk Martin Mæland av som konsernsjef i OBOS etter 32 år. Så satte han seg ned for å skrive sin historie. Da Mæland begynte i OBOS, var organisasjonen kommunens forlengede arm i et subsidiert og regulert boligmarked. I løpet av få år ble denne politikken helt forandret, og vi fikk det boligmarkedet vi har i dag. 

Les Martin Mælands tekst om OBOS-historien her.

Arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg jobber i OBOS og har bolighistorie som sitt spesialfelt. I samarbeid med kommunikasjonsrådgiver Tyra T. Tronstad valgte hun å bruke Mælands tekst som grunnlaget for en podcastserie. I den går Anne-Kristine Kronborg og journalist Arild Opheim tett inn på de politiske, økonomiske og samfunnsmessige bevegelsene som ga oss dagens boligmarked. 

I podcasten møter vi også tidligere statsminister Kåre Willoch, tidligere Arbeiderparti-politiker Thorbjørn Berntsen, økonom Hallgeir Kvadsheim, kommunalminister Monica Mæland, historiker Jardar Sørvoll, professor i samfunnsgeografi Terje Wessel, arkitekt Mette Sjølie, professor i økonomi Ola Grytten, arkitekt og sosiolog Lene Schmidt, sykepleier Stephanie Bahl og mange andre. 

Serien er på sju episoder som publiseres i løpet av august 2019. 

Podcasten er produsert av Rubicon for OBOS. 

Prosjektleder: Tyra T. Tronstad
Produsent: Cathinka Rondan
Musikk: Ketil Kinden
Manus, klipp, regi og programledelse: Heidi Røneid, Anne-Kristine Kronborg og Arild Opheim. 
Arkivklipp er hentet fra NRK. 

Hør podcasten her