Hopp til innhold

OBOS-prisene opp fem måneder på rad

I Oslo-området gikk prisene for brukte OBOS-boliger opp med 0,3 prosent i september. Det er femte måned på rad med prisstigning.

Publisert:
tirsdag 1. oktober 2019

På landsbasis har prisene gått opp med 0,9 prosent fra august til september.  

Det betyr at prisene hittil i år har steget med 8,4 prosent i Oslo-området. På landsbasis er økningen 7,2 prosent i samme periode.

I september var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 64 699 kroner, det er 5,3 prosent høyere enn i september 2018.

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 56 619 kroner i september. Dette er 0,9 prosent høyere enn i august, og 4,7 prosent høyere enn i september i fjor.

Uvanlig prisstigning

Det er historisk sett uvanlig at prisene på brukte OBOS-boliger stiger i september. Samtidig må dette ses i sammenheng med at OBOS-prisene økte mindre enn vanlig i august.

Dette kommer samtidig med Finanstilsynets forslag om å stramme inn reglene for utlån. Boligkjøpere kan i dag låne inntil fem ganger inntekten. Nå foreslår tilsynet å innføre en øvre lånegrense på 4,5 ganger inntekten.  

− Vi tror i utgangspunktet på en stabil prisutvikling, eventuelt et svakt prisfall, resten av året. Det er vanlig sesongmønster. Men frykt for innstramming i boliglånsforskriften fra neste år kan gi en midlertidig høyere etterspørsel og dermed høyere prisvekst enn vanlig. Grunnen er at mange kan ønske å fremskynde boligkjøpet for å få høyere lån, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Omsetter flere boliger

OBOS-prisene har det siste kvartalet i år steget litt mer enn i samme periode i fjor. Det har også blitt omsatt flere OBOS-boliger i september i år enn i september i fjor.

− Dette viser at det er bra fart i Oslo-markedet spesielt. Sysselsettingsvekst og høyere lønnsvekst demmer opp for den siste renteoppgangen. Samtidig er det økt usikkerhet om utviklingen videre i norsk økonomi, blant annet som følge av lavere vekstutsikter i internasjonal økonomi. En innstramming i boliglånsforskriften vil kunne bidra til en boligprisnedgang. Dette vil i så fall slå raskt ut i lavere boligbygging, noe som øker risikoen for en rekyl i boligprisene om et par år igjen, sier Monsvold.

I Oslo vil det neste år bli lagt ut langt færre nye boliger i markedet enn i år, samtidig som folketilveksten har tatt seg opp.

− Det er regulert få boliger og igangsettingen av nye boliger har avtatt markant. Lav boligbygging vil isolert sett trekke prisene opp. En innstramming i boliglånsforskriften vil virke motsatt på kort sikt, men øker samtidig sannsynligheten for en sterkere prisoppgang på lengre sikt, mener Monsvold.  

 

 

Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.