Hopp til innhold

Nå er klyngesamarbeidet i byggebransjen i gang

Midt i hjertet av Construction City finner du CoLab, et unikt samlingspunkt og testsenter for nye, effektive og bærekraftige løsninger i byggebransjen. Her skal konkurrenter samarbeide om å skape fremtidens bygg.

Publisert:
onsdag 18. september 2019

CoLab er det første fysiske beviset på klyngesamarbeidet som allerede er i gang i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen (BAE-bransjen).

CoLab blir et sted der medlemmene i næringsklyngen kan teste ut nye digitale verktøy uten å måtte ta kostnaden alene. Stedet får en viktig funksjon som møteplass for konkurrenter i byggenæringen, gründere og mulige samarbeidspartnere, med det mål å drive frem digitalisering, innovasjon og bærekraftige løsninger.

― I et land med mange små og mellomstore bedrifter må man samarbeide for å bli bedre. Man kan ikke bare konkurrere for å bli bedre. Her på CoLab skal nye løsninger utforskes, og jeg vet at kompetansedeling, innovasjon og bærekraft vil stå sentralt, sa Erna Solberg da hun offisielt åpnet CoLaben mandag denne uken.

En bedre byggebransje

Målet med næringsklyngen Construction City er å effektivisere byggeprosessene, redusere bransjens klima- og miljøavtrykk, heve kompetansen, samt styrke rekruttering og kvinneandelen i bransjen.

― Hovedmålet med å starte denne klyngen er å gå fra å snakke om endring til å faktisk endre oss. For å lykkes med dette må vi tørre å dele kompetansen i bransjen, videreutvikle den og øve. Det får vi mulighet til i CoLab her på Construction City, sier Benedicte Økland, daglig leder for Construction City Cluster.

Store gevinster ved å stå samlet

Det tverrfaglige miljøet vil ha fokus på gode, kostnadseffektive og bærekraftige løsninger som kan tas i bruk gjennom hele verdikjeden i byggeprosessen.

– Ved å samarbeide tverrfaglig og skape nye synergier på tvers håper vi å ta igjen produktivitetsveksten man har sett hos andre bransjer. Digitalisering er en av grunnsteinene i klyngestrategien. Dersom bransjen øker sin digitaliseringsgrad er det mulig å realisere gevinster på opp mot 100 milliarder kroner, noe som vil komme både forbrukere og samfunnet til gode, sier Økland.

BAE-næringen leverer kritisk samfunnsinfrastruktur i form av store samferdselsprosjekter (vei, bane) offentlige bygg (skoler, sykehus, barnehager, idrettsanlegg mv), næringsbygg (industri og kontor) og bolig. Dette er således en bransje som berører samtlige nordmenns dagligliv og lommebok.

― Det er viktig å komme bort fra holdningen om at «jeg taper, om du blir bedre». Hvis din bedrift blir bedre, så er det bra for min bedrift også. Om din bedrift leverer færre feil når min bedrift tar over, så er det mindre kostbart for oss begge. Samarbeid i utvidet forstand. Når vi skal kjøpe leilighet, hus eller starte opp en ny bedrift, må den fysiske rammen rundt fungere på en god måte også i fremtiden, sa Erna Solberg.

Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.