Hopp til innhold
Mann med caps og rutete skjorte smiler foran boligblokk

Jonas blir den første til å bo i en miljøsertifisert bolig fra OBOS

Leiligheten på Fornebu ble inngangen til boligmarkedet for Jonas Haug. Han tror miljøsertifiseringen vil øke verdien av boligen på sikt.

Publisert:
tirsdag 3. september 2019

Å skape et godt bomiljø og samtidig ta vare på miljøet, er viktig for OBOS. Derfor skal alle boliger som planlegges BREEAM-NOR-sertifiseres, og Oksenøya 3 på Fornebu er det første prosjektet med ambisjon om denne sertifiseringen.

Der har Jonas Haug (31) kjøpt en 42 kvadratmeter stor leilighet, og blir dermed én av de første til å bo i en OBOS-bolig som oppfyller miljøkravene i BREEAM-NOR.

– Fornebu er det første stedet i Oslo jeg kunne tenke meg å bo. Jeg liker at det både er landlig og sentrumsnært, sier Haug, som opprinnelig er fra Fredrikstad.

På Oksenøya er sjøen i umiddelbar nærhet. Siste salgstrinn står ferdig i november 2020. Foto: Morten Bendiksen

Tror sertifiseringen øker verdien på boligen

Han fikk øynene opp for området da han flyttet gründerbedriften sin til Oksenøya Bruk. Selv om han visste at trinn tre av Oksenøya-prosjektet skulle ha en større miljøsatsing, var ikke det avgjørende for valget av bolig. Likevel gir det en god følelse, mener han.

– At prosjektet jobber mot en sertifisering, er for det første bra for miljøet. Det er også økonomisk fordi boligen blir energieffektiv og har lavere driftsutgifter. Miljøsertifiseringen viser også at OBOS bygger fremtidsrettet, og med stadig høyere miljøkrav tror jeg det er bra for verdien av boligen senere.

Overvåker vann- og energiforbruket

BREEAM er en internasjonalt anerkjent metode å måle et byggs bærekraftige egenskaper på, og BREEAM-NOR er den norske tilpasningen av den. For å bli sertifisert stilles det strenge miljøkrav innenfor kategoriene ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi, samt forurensing.

– For Oksenøya 3 betyr det blant at vann- og energiforbruket overvåkes og rapporteres under hele byggeperioden, at det ikke finnes giftige kjemikalier i boligen og at det biologiske mangfoldet ivaretas med et større innsektshotell, sier prosjektselger Karianne Nagell Prytz i OBOS Fornebu AS, og fortsetter:

– Det vil også bli tilrettelagt for ladning av biler og sykler, et felles sykkelverksted og installasjoner slik at man enkelt kan jobbe hjemmefra. Det vil både redusere transportbehovet og gjøre transporten mer miljøvennlig, sier hun.

Kort vei til sjøen

Oksenøya 3 skal stå klar til innflytting i november 2020. Etter å ha bodd i en seilbåt i flere år, er det noe Haug ser frem til.

– Selv om jeg liker å mekke og fikse ting, gleder jeg meg til å flytte inn i en nøkkelferdig leilighet. Heldigvis er det ikke langt til verken sjøen eller båtplassen, avslutter han.

Miljø - relaterte artikler

Slik ser OBOS for seg at Nøstegaten kan bli seende ut. Illustrasjon: Mad.

Sikret seg mot flom med nytt analyseverktøy

Byrådet i Bergen ønsket å verne det gamle bygget i Nøstegaten 72-74, men snudde da det ble avdekket fare for flom og vannskader. Nå skal OBOS bygge et helt nytt boligkompleks på tomten.
Bilde (fra venstre): Henning Lunde, leder for OBOS Oppstart, Kaia Furnes, leder for forretningsutvikling i Hafslund og Terje Borkenhagen, daglig leder i Enny. Fotograf: Armin Jadidi (Hafslund).

Solway blir Enny

OBOS og Hafslund styrker sin satsing på energiproduksjon i bygg når deres felles selskap Solway blir til Enny.
Administrerende direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie. Foto: Hampus Lundgren.

OBOS-banken har signert FNs prinsipper for bærekraftig bankdrift

OBOS-Banken har signert “Prinsipper for bærekraftig bankdrift”, som er utarbeidet av FNs klimainitiativ innen finans (UNEP FI). Prinsippene ble lansert i 2019 og hittil har mer enn 300 banker sluttet seg til dem. Målet med prinsippene er at banker verden over skal ta en aktiv og ledende rolle i den grønne omstillingen.