Hopp til innhold

Åpner vannkraftverk i Rogaland

Etter 13 år med planlegging, åpner endelig det nye Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland. Kraftverket skal produsere strøm tilsvarende forbruket til 2000 OBOS-leiligheter.

Publisert:
fredag 14. juni 2019

Rusdalsåni ligger i Lund kommune i Rogaland og skal produsere rundt 18 GWh per år. Dette er det niende kraftverket til OBOS. Ytterligere syv er under utbygging, og fire av disse skal settes i drift senere i år.

– OBOS Energi kjøpte prosjektet Rusdalsåni i april 2016. Da startet vi detaljprosjektering og prosessen med å bygge. Vi er glade for at dette kraftverket endelig er i gang med å produsere ren og grønn strøm, sier Marius Asheim, daglig leder i OBOS Energi.

Blir selvforsynt med fornybar strøm

Ved utgangen av 2021 skal OBOS-konsernet være selvforsynt med egenprodusert fornybar strøm. Målet er å utvikle en vannkraftproduksjon som tilsvarer 650 GWh. Bak utbyggingen står det heleide datterselskapet OBOS Energi.

Ønsker lokal drift

Rusdalsåni utnytter et fall på 206 meter og ligger i et vakkert terreng. Rørgaten er 3450 meter lang og ligger nedgravd i terrenget langs fylkesvei 3, Rusdalvegen. De lokale grunneierne har jobbet med prosjektet i mange år, og de skal være involvert i den daglige driften.

Et kjennetegn ved kraftverkene OBOS bygger er ønsket om å samarbeide mest mulig lokalt.  Så langt det er mulig blir det benyttet lokale entreprenører, og grunneiere står for driften. Dette sikrer at mye av verdiskapningen skjer lokalt.

Lokale tilpasninger

– En prioritet fra vår side er å tilpasse vannkraftverket til lokale forhold og gjøre så lite inngrep som mulig i naturen rundt, sier Asheim.

Deler av vannet i elven «lånes» en periode av vannkraftverket. Der passerer vannet gjennom en turbin som produserer strøm, før det slippes ut igjen i elven litt lenger nede. Kraftverket vil derfor ha liten innvirkning på natur og dyreliv.

  • Rusdalsåni vannkraftverk har offisiell åpning lørdag 15. juni 2019, kl. 09.30. Kraftverket åpnes av konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, som selv har vokst opp på Moi.

Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.