Lager masterplan for hvordan folk skal bo

Noen må lage en plan for at folk skal trives der de bor. For prosjektsjef Ida gjelder premisset frihet under ansvar når hun bygger fremtidens hjem og byområder.

Det er noe med å se det med egne øyne.

– Jeg stikker innom Gladengveien hvis søndagsturen tilfeldigvis går i Ensjø-området. Der har vi bygget ut hele den ene siden av veien. Og så tenker jeg «det der, det ble veldig bra!», forteller Ida Martine Strøm (33).

Det er ikke alle som får bygge boliger og lokalsamfunn for tusenvis av mennesker, der de skal trives og ha det bra. Som prosjektsjef i OBOS er det nok en dag på jobben for Ida. Men dagligdags blir det aldri.

– Det er en helt egen følelse når jeg har vært med hele veien fra tidlig fase til overlevering. Fra de aller første arkitekttegningene til bygget er ferdig, og jeg kan holde opp tegningene og se at det ble som vi hadde tenkt. Og så levere nøkkelen til beboerne som har ventet i kanskje to år på å få se leiligheten sin. Det er gøy, sier Ida.

OBOS trenger flere dyktige mennesker som Ida.

Se hva Ida gjør på jobben!

Kan du lede utvikling av større boligprosjekter eller er du nyutdannet og ønsker deg jobb som prosjektlederassistent? Da bør du søke jobb hos oss!

De riktige folka

Hun er landskapsingeniør fra Norges miljø- og biovitenskapelige Universitetet i Ås, og etter en treårsperiode i Skanska, startet hun i OBOS Nye Hjem. Nå, etter fem år, har hun tittel prosjektsjef med ansvar for store utbyggingsprosjekter.

Hennes rolle? Litt av alt, men først og fremst å sikre fremdrift og økonomi i byggeprosjektene og sørge for at alle oppgaver til enhver tid blir utført. Det trengs noen personlige egenskaper. De viktigste først:

– Det er nok å kunne håndtere mange oppgaver samtidig og evne å prioritere det viktigste først. Å kunne lede og motivere mange ulike typer mennesker. Og å stille mange spørsmål og ta raske beslutninger.

Og så er det alt det andre: Løpende kontakt med entreprenør. Befaringer, møter, vernerunder og godkjenninger på byggeplass. Ha litt kunnskap om prosessen med å bygge boliger og byområder for å vite hva som venter rundt neste sving. Økonomisk innsikt. Markedsføring og kundedialog. Hun har heldigvis noen gode hjelpere.

– Det gjelder til syvende og sist å finne de riktige folka og å sette sammen et godt team. Det er så mange med mye kunnskap her på huset. Prosjektutviklere, kundekontakter som snakker med boligkjøperne, prosjektselgere med lang erfaring, forvaltere som driver med vedtekter og stifting og jurister som jobber med kontrakter.

Når man mister kontrollen

Ida kan gjøre mye hun selv har lyst til, men har tilsvarende stort ansvar. Utfordringene kan stå i kø i store byggeprosjekter. Når det dukker opp uforutsette problemer og det blir usikkerhet rundt kostnader. Myndighetsbehandling. Rene byggefeil. Om kjøpere er misfornøyde med det de får. Da er prosjektlederen nøkkelpersonen.

– Da må jeg hente inn den informasjonen og kompetansen jeg trenger for å få kontroll og løse situasjonen.

De potensielle konsekvensene når alt ikke går som det skal: Økonomiske følger, manglende fremdrift, at prosjektet ikke kan legges ut for salg når man planla det, at beboerne ikke får flytte inn når de skulle. Overveldende?

– Ja, det kan være det. Da må jeg sette meg ned, tenke gjennom prioriteringene og få kontroll igjen. Jeg må bare leve med usikkerheten en periode og ikke stresse, det hjelper i alle fall ikke. Innimellom koker det, men det kan være de morsomste periodene.

En masterplan

Hvor begynner man, egentlig, når man skal bygge et nytt byområde?

– Vi må prøve å se for oss hvordan folk vil ha det. Nordmenn er jo glade i å sitte i sin egen leilighet, men kanskje vi kan bidra til at flere møtes. Møteplassene – torg, gater og parker – er viktige.

Å lage en masterplan for hvordan området skal bli. Utforme leiligheter folk skal trives i, med funksjonelle og hyggelige fellesarealer. Ta hensyn til ny teknologi, nye trender og grønt fokus: Kan husene produsere mer energi enn de bruker? Vil folk bo kollektivt, med liten leilighet og store delingsarealer? Redusere antall parkeringsplasser for å fremme bildelingsordninger?

– Det er ikke sikkert nordmenn er klare for det ennå, men vi må i alle fall jobbe med å ta grønt ansvar og gi folk muligheten til å bo miljøvennlig og smart.

Konkurransen om å finne det neste store som skjer på verdensmarkedene.

– Med alt som skjer på teknologifronten... hva om Google kommer på banen og skal 3d-printe hus i Norge? Vi må følge med og vi må være villige til å teste nye ting. Og det er stor vilje til det i OBOS, vi skal være i front og tilby løsninger kjøperne ikke en gang vet at de trenger.

– Alle hjelper til

Da hun begynte i jobben var alderssnittet høyere i OBOS Nye Hjem. De siste årene har organisasjonen vokst mye og ansatt mange unge.

– Vi har et veldig godt miljø. Vi jobber med viktige prosjekter for kjøperne våre og har stor risiko økonomisk, men har samtidig en lett tone og kan spøke med hverandre. Det er veldig åpent for å spørre hverandre om ting, og alle prioriterer å hjelpe hverandre hvis det er behov for det.

Ida har virkelig fått klatre på karrierestigen. Hun startet som prosjektassistent for fem år siden, videre til prosjektleder, nå er hun prosjektsjef.

En organisasjon i vekst gir store faglige utviklingsmuligheter. I OBOS er det mange muligheter for å klatre på den interne karrierestigen.

– OBOS er en stor organisasjon med mange forskjellige muligheter. Og det er et veldig sterkt internt ønske om å videreutvikle dem som vil og som leverer i jobben sin, sier hun.

Hun har også deltatt på «Extend», OBOS’ toårige utviklingsprogram for unge ledertalenter og andre ansatte som ønsker utfordringer og muligheter utover de vanlige.

– Her har jeg fått mye faglig utbytte i form av strategiplanlegging, innovasjonsledelse, makroøkonomi og megatrender, men jeg har også lært mye om både egenutvikling og utvikling av medarbeidere, samt fått et større nettverk i organisasjonen. Og så tror jeg at jeg forstår bedre hvordan fremtidens OBOS vil se ut, sier Ida.

Les mer om å jobbe i OBOS.

OBOS Extend

OBOS Extend

Et toårig lederutviklingsprogram for medarbeidere under 40 år som ønsker utfordringer og muligheter utover det vanlige. Programmet gjennomføres sammen med Norges Handelshøyskole. Målet å utvikle unge ledertalenter, samt finne de beste løsningene på utfordringer som ligger foran oss.