Lokal gatekunst på Holmlia Senter

Gatekunst på Holmlia Senter

Tre unge kunstnere har fått være med på å sette særpreg på nye Holmlia senter, sterkt inspirert av teknikker fra Street art.

Bilde av gatekunst på Holmlia Senter

Max Danielsen har i sitt verk brukt farger som gir energi i og gjenspeiler mangfoldet på Holmlia.

– Vi ønsket å gjøre dette senteret til noe spesielt, å gi det et særpreg annerledes enn alt annet enn vi har sett på andre kjøpesenter før. Det som er spesielt på Holmlia er at vi opplever et enormt engasjement for lokalmiljøet her, og det ønsket vi å bruke i utformingen og utsmykkingen av senteret, forteller tidligere senterleder Silje Nordgård Aspen.

Derfor ble tre unge kunstnere engasjert til å smykke ut fellesarealene. Nå står kunstverkene ferdig på et splitter nytt og betydelig oppgradert senter.

– To av kunstnerne ble engasjert til jobben etter at de hadde holdt et graffitikurs for barn på biblioteket. Vi ønsket å trekke lokalmiljøet helt inn i senteret og benytte lokale kunstnere, forteller Nordgaard Aspen.

Inspirert av barndommens utsikt

Den yngste av kunstnerne, Mads Wik Neegaard, har tatt utgangspunkt i sin barndoms utsikt fra stuevinduet.

Bilde av gatekunstner på Holmlia Senter

Mads Neegaard fikk oppdraget med å smykke ut senteret etter at han og Georg Tømta Nikandrov holdt graffitikurs for barn på Deichmanske bibliotek.

– Jeg har sett den utsikten forandre farge og uttrykk gjennom døgnet og i løpet av året, hver dag hele oppveksten min. Mange på Holmlia er glad i den utsikten og det er noe vi er stolte og føler oss hjemme i. Derfor håper jeg at folk vil kjenne seg igjen i kunsten min. At det er noe som kan skape en hjemmefølelse og en stolthet, sier Neegaard.

Han mener at Holmlia fortjente et nytt senter nå, det gamle var veldig slitt. Selv har han flyttet fra bydelen og inn til sentrum, men har planene for fremtiden klare.

– Jeg flytter nok tilbake til Holmlia en dag. Hallagerbakken er verdens beste borettslag å vokse opp i, mener han.

Møtt begeistring for gatekunst på kjøpesenter

Kunstnerkollega Max Danielsen er vokst opp samme sted. Han har brukt en annen teknikk, og får fram uttrykket sitt ved hjelp av graffiti/street art og sprayboks. Underveis har han sparret med andre graffitikunstnere, og møtt begeistring for at OBOS inviterer gatekunsten inn på kjøpesenteret.

– Jeg har valgt å spraye på frihånd. Det er spennende å få frem utrykket ved å bruke sprayboks. I prosessen er det konturene i sort som sprayes til slutt, og man har kun ett forsøk på å få strekene riktig. Bommer man, må man i noen tilfeller starte forfra, forteller Danielsen som brukte rundt en måned på å ferdigstille verket, etter et helt år med planlegging.

Han har valgt å bruke farger som gir energi og gjenspeiler mangfoldet på Holmlia.

– Verket heter «Unity and Peace», noe som spiller på både mangfold og inkludering. Det er flere elementer i verket som jeg håper de fleste i nærområdet har en relasjon til, forteller han.

Treet symboliserer vekst og utvikling, og grenene de ulike veiene man velger. Solen er forbundet med lys og varme, og siden Holmlia ligger vestvendt, er man godt kjent med solnedgangen. Det gjenspeiles i bakgrunnsfargene på flere av bokstavene. Stranda er et sted mange bruker på sommeren, og lokaltoget binder folk sammen.

– Det falt helt naturlig at «o»’en måtte være et peacetegn. Det er dekorert av kunstnerkollega Simen Våreid.

– De fleste ungdommene på Holmlia har et forhold til senteret. Street art og graffiti er en urban kunstform, derfor var det naturlig for meg å bruke de ikoniske gamle blokkene som møter det nye senteret. Det symboliserer en positiv utvikling hvor det nye og moderne eksisterer sammen med det gamle. Politimannen er en henvisning til den gangen det var nærpoliti med egen post på Holmlia. Det mener jeg skapte unity and peace, sier han.

«Ut i vår hage»

Bilde av Holmlia Senter før åpning

Ute på torget kan vi se Georg Tømta Nikandrov sitt verk, «Ut i vår hage». Kunstverket er malt med pensel og oljemaling på frihånd, noe som er litt mer utfordrende enn man skulle tro.

– Jeg er vant til å bruke sprayboks. Dette er gjort på frihånd med pensel.

Georg er den av de tre som ikke er oppvokst på Holmlia, men ble rekruttert inn som kunstner etter at han sammen med Neegaard holdt graffitikurs for barn på Holmlia bibliotek.

– Min inspirasjon er hentet fra Arne Lindaas sin kunst på veggen inne i Hammersborgtunnelen. Kunstverket er borte nå, men det gjorde inntrykk i barndommen, vi kjørte ofte gjennom den tunnelen, sier Georg Tømta Nikandrov.

Nå håper han at «Ut i vår hage» kan gjøre like stort inntrykk på dagens barn.

Bilde av gatekunst på Holmlia Senter

Max Danielsen