Hopp til innhold

Hovedtrekk 2020

2020 har vært preget av koronapandemien. Da pandemien inntraff i mars var usikkerheten stor rundt hva konsekvensene ville bli. Fra slutten av mai økte aktiviteten på boligmarkedet igjen, og årets nyboligsalg ble det høyeste siden 2016.

Pandemien har bidratt til å akselerere nødvendige omstillingsprosesser for å møte utfordringer med produktivitet og endrede markedsforhold. OBOS tok raskt grep for å ivareta smittevern. Det er også gjennomført betydelige innsparinger knyttet til planlagt aktivitets- og kostnadsnivå på flere områder.

Tross hjemmekontor og pandemien, har OBOS klart å opprettholde produktiviteten. Dette har bidratt sterkt til at konsernet samlet sett leverer vesentlig bedre økonomiske resultater enn det var grunn til å frykte ved starten av pandemien.

Konsernet har i 2020 frigjort milliardbeløp gjennom salg av næringseiendom og ikke minst gjennom salget av OBOS Energi. Dette har bidratt til god likviditet gjennom året.

Øvrige forretningsområder i konsernet leverer gode resultater og et gjennomgående høyt aktivitetsnivå til tross for koronapandemien. Det er spesielt gledelig å se vekst i medlemstall og forvaltede boliger, men også at OBOSbanken gjennom krisen har kunnet fortsette en offensiv utlånspolicy overfor både boligselskaper og personkunder, som et bidrag til å holde hjulene i gang.

Satsingen i Sverige har blitt intensivert med tomtekjøp og boligprosjekter i de tre største byene, og ved å introdusere medlemsprogrammet også i Sverige. Det betyr at norske og svenske medlemmer nå kan benytte forkjøpsretten og andre medlemstilbud på tvers av landegrensene.

I 2020 ble den nye E18-vestkorridoren godkjent og bygging av Fornebu-banen startet opp. OBOS har inntatt en aktiv rolle i å få fram disse prosjektene for å sikre finansiering og realisering av mer enn 6000 nye boliger for OBOS-medlemmene, samt viktig  infrastruktur og byutvikling for hele regionen.

Utvikling i egenkapital

Graf over utvikling i egenkapital fra 2016 til 2020

Boligutvikling og boligsalg

OBOS er den største boligutvikleren i Norge og en av de største i Norge og Sverige samlet.

2020 har vært et krevende år for både kunder og aktører i boligmarkedet. Nyboligsalget og igangsetting av nye prosjekter bremset kraftig opp da koronapandemien rammet i mars. Til tross for et utfordrende år klarte OBOS likevel å øke boligsalget med syv prosent. Økningen skyldes godt salg i både Norge og Sverige, drevet av attraktive prosjekter som møter boligbehovet, fortsatt lave renter og tilgang på finansiering.

Samlet sett ble det solgt 3 633 nye boliger i selskaper eid eller deleid av OBOS i 2020, mot 3 404 boliger i 2019. Av boliger solgt i 2020 ble 2 117 solgt i Norge og 1 516 solgt i Sverige. OBOS’ andel av totalt antall solgte nye boliger var 3 262 boliger.

OBOS-konsernet igangsatte 3 530 boliger i 2020 og det ble ferdigstilt 2 992 boliger i selskaper eid eller deleid av OBOS. Ved utgangen av 2020 hadde konsernet til sammen 5 642 boliger under produksjon.

Forvaltning og rådgivning

Forvaltning av boliger er et av OBOS’ hovedformål. Til sammen forvaltet OBOS 245 517 boliger ved utgangen av 2020. I 2019 var tallet 241 823. OBOS har styrket satsingen på digitale løsninger for medlemmer og boligselskapene vesentlig i 2020, blant annet gjennom å etablere en ordning for digitale årsmøter. Det skal satses videre på digitale løsninger, noe som vil være avgjørende for kundetilfredshet og konkurransekraft.

Næringseiendom

Næringseiendom er et viktig element i byutviklingen og har over tid levert bransjeledende verdiskaping. Totalt eier OBOS-konsernet om lag 630 000 kvadratmeter næringseiendom i hel- og deleide eiendommer. Utleiegraden i selskapets eiendomsmasse var i 2020 på 96,4 prosent.

Det er i løpet av 2020 frigjort til sammen 1,6 milliarder kroner gjennom salg av Portalen-selskapene på Lillestrøm og Telefonfabrikken på Økern i Oslo.

Bank og eiendomsmegling

OBOS-banken har som hovedformål å tilby finansiering til boligkjøpere, borettslag og sameier. Dette inngår i den helhetlige verdikjeden vi vil tilby våre kunder og medlemmer. OBOS-banken hadde i 2020 en utlånsvekst på 2 709 millioner kroner inklusive utlån overført fra Eika Boligkreditt, en økning på 6,2 prosent. Etter flere år med kraftig utlånsvekst har banken begrenset veksten i 2020. Banken hadde ved utgangen av 2020 til sammen 46 359 millioner kroner i utlån, inklusive utlån overført fra Eika Boligkreditt, og
20 196 millioner kroner i innskuddsmidler.

Aksjer og forretningsutvikling

Aksjeporteføljen hadde ved årsskiftet en markedsverdi på 10 664 millioner kroner, mot 10 450 millioner kroner i 2019. Til tross for koronapandemien, har verdien av aksjeinvesteringene holdt seg godt. Porteføljen består av både børsnoterte aksjer og unoterte aksjer, herunder i oppstartsbedrifter. Eierandelene i AF Gruppen, Veidekke, JM, SBC og Construct Venture er klassifisert som tilknyttede selskaper. God aksjekursutvikling i de største investeringene er hovedårsakene til verdiendringen. Det er også frigjort
21 millioner gjennom salget av aksjer i oppstartselskapet Spacemaker.

OBOS’ strategiske aksjeportefølje, i form av verdiøkning, realisering av gevinster og mottatte utbytter, leverte i 2020 en avkastning på + 14,9 prosent mot OSEBX, som for året endte på + 4,6 prosent.

OBOS har i løpet av 2020 solgt sin vannkraftsatsing i OBOS Energi med en gevinst på 699 millioner og har med det frigjort kapital til videre satsing innen kjernevirksomheten.

Nye medlemmer

I løpet av året fikk OBOS 29 141 nye medlemmer. Ved utgangen av året var antall betalende medlemmer 502 527, hvorav 4 124 i Sverige.

Utvikling i antall medlemmer

Les mer fra årsrapporten

Jente sitter på asfalt med kritttegning

Bærekraft og samfunnsansvar

"OBOS bygger framtidens samfunn og oppfyller boligdrømmer" er konsernets visjon, og vi skal skape verdier gjennom å utøve samfunnsansvar.

Konsernsjefen

Visjonen som ble formulert i strategien for perioden 2016–2020 står fast og vil være ledestjerne for OBOS også for de kommende årene.
Regnskap 2020

Regnskap 2020

Resultatet før skatt i 2020 ble 3 224 millioner kroner, mot 3 737 millioner kroner året før.